Вкусна и лесна рецепта за пролетна супа топчета с коприва и лапад
Пролетта е сезонът, през който не бива да пропускаме да похапнем колкото се може повече зелени вкусотии, за да се заредим с витамини и да освежите менюто си след зимата. Супа топчета, без съмнение, е домашна класика и има стотици варианти. Супа топчета с коприва и лапад е може би най-пролетната супа. Освен, че е изключително полезна и пълна с витамини е и много лесна за приготвяне и е подходяща за всеки ден от седмицата.
Рецептата за супа топчета с коприва и лапад влиза и в дебелата книга с рецепти от българската национална кухня и може да я спретнете на всеки Ваш гост, който искате да впечатлите с вкусно българско ястие.
Продукти
- 500 гр кайма смес Родопа Троян;
- 200 гр коприва;
- 200 гр лапад;
- 2 бр. моркова;
- 2 стръка зелен лук;
- 1/3 ч.ч. ориз;
- 3 с.л. олио;
- черен пипер, сол;
- джоджен.
Приготовление
Каймата се смесва с черния пипер и ориза. Правят се топчета, които се овалват в брашно.
Морковите и зеления лук се задушават в олиото. Измитите лапад и коприва, ситно нарязани също се прибавят. Заливат се с 1.5 л гореща вода. Когато заври се пускат топчетата кайма. Ври до готовност. Застройва се пожелание. Поднася се с 1 с.л. кисело мляко по желание.