Супа топчета със застройка

супа топчета със застройка

Супа топчета е класика в българската кухня. Приготвена добре, тази супа е вкусно и питателно ястие.

Супа топчета е традиционна българска супа, приготвено от омесена с подправки кайма, бульон, зеленчуци, макаронени изделия, подправки, която след като стане готова се застройва с яйце, брашно, и кисело мляко.

Едно от най-популярните ястия в България, тя е известна поне от 30-те години на XX век, като сегашното ѝ наименование се утвърждава през 70-те години.

Супа топчета, най-вероятно е от гозбите, които присъстват на семейната трапеза във всяко домакинство. И както всяко друго традиционно ястие, така и това се приготвя по различни семейни рецепти , които се предават от поколение на поколение.

Продукти за 6-8 порции:

  • 300 гр. кайма смес Родопа Троян
  • 1 яйце
  • 100 мл. олио
  • 100 гр. (голяма глава) кромид стар лук
  • 2 моркова
  • 2-3 картофа
  • 1 домат
  • 1 зелена чушка (може и червена, но ще се отрази на вкуса)
  • 100 гр. целина
  • 80 гр. (1 кафена чаша) ориз
  • 50 гр. магданоз
  • 1 ч.л. суха чубрица
  • 2 гр. черен пипер (смлян)
  • 30 мл. оцет
  • 30 гр. сол

Топла застройка:

  • 1 пълна супена лъжица брашно
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 с.л. олио (масло)

Кайма смес свинска и кайма телешка - 60:40, тарелка

Как да приготвим супа топчета

  1. Като начало е необходимо да приготвим малки топчета от кайма за супата за супата.
  2. Смесваме каймата с ½ от ориза, ½ глава ситно нарязан лук, 1 яйце, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Омесвате добре и оставяте сместа да престои около 40 минути, след което от нея оформяте малко топчета (приблизително с големината на лешник).Внимаваме с размера на топчетата, защото при варенето уголемяват размера си.
  3. За да получим хубав цвят на супата е важно да задушим моркова в малко мазнина. По този начин каротинът, който се съдържа в морковите, става по-лесно усвоим за организма.
  4. В подходяща тенджерка изсипваме олиото, загряваме леко и прибавете настъргания морков заедно с 1-2 с.л. вода. Така ще избегнем запържването. Разбъркваме постоянно, докато мазнината се насити в хубав оранжев цвяти.
  5. Прибавяме нарязаните на ситно лук, целина и чушка и още малко вода отново с тази цел – да не запържваме. Когато зеленчуците омекнат и останат почти на мазнина, добавете 2 л. вода и оставяме течността да заври.
  6. След като зеленчуците поврат 5 минути към врящия бульон добавяме внимателно топчетата, като след като ги пуснем във водата ги разбъркваме съвсем леко, за да не се слепят.
  7. Допълнително мазнина към супата не се добавя, тъй като по време на варенето малките топчета от кайма пускат мазнина, която е напълно достатъчна. След като супата отново заври добавяме и останалия ориз, а след още 10 минути и ситно нарязания домат.

Готовата класическа супа топчета задължително се застройва!

Застройката се приготвя като разбиваме яйцето и киселото мляко, добавяте 2-3 черпака от поизстинания бульон на тънка струйка при непрекъснато бъркане, след което така получената смес връщате отново към супата (не трябва да е вряща в никакъв случай, за да не се пресече!).

Може да застроим супата като ползваме за приготвянето ѝ само жълтъците, така ще сте спокойни, че застройката няма да се пресече.

Преди сервиране може да овкусите, а и украсите всяка купичка супа топчета със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.