Изпитана рецепта за руло мозайка с кайма и зеленчуци
Рецептата за руло мозайка с кайма и зеленчуци е класическа рецепта, част от всяка българска кулинарна книга. Рецептата за руло мозайка с кайма и зеленчуци е много подходяща за моментите, когато очаквате повече гости, или подготвяте празнична трапеза, защото рулото е голямо, лесно за сервиране на филийки.
Продукти:
- 500 гр кайма смес Родопа Троян,
- 100 гр бекон Родопа Троян,
- 200 г мариновани гъби,
- 2—3 твърдо сварени яйца,
- 4 картофа,
- 1 морков,
- 1—2 супени краве масло,
- 2 филии бял хляб,
- 2—3 супени лъжици мазнина,
- черен пипер, сол.
Приготовление:
Каймата се омесва с хляба,гъбите, яйцата, маслото, черния пипер, сол и ситно нарязаните бекон и предварително полусварени морков и картофи. Сместа се оставя да отлежи около 1 ч, оформя се като руло и се поставя в продълговата кексова форма, предварително намаслена и леко поръсена с вода.
Заглажда се, пробожда се на няколко места с вилица, залива се със загрятата мазнина и се пече в умерена фурна около 30 мин, като от време на време отстрани се долива по 1 супена лъжица вода.
Изпеченото руло се оставя да изстине, нарязва се на филийки и се гарнира по желание с картофи или ориз.