Рецепта за вкусно пастицио /пастичо/ с телешка кайма Родопа Троян за още по-богат вкус
„Παστίτσιο“ Пастицио или Пастичо е гръцка вариант на лазаня, пластове от макарони, мляно месо и сос бешамел.
Произлиза от Италия, от pasticcio, вид печен солен пай, като прочутия Pasticcio di Maccheroni, специално ястие от провинция и град Ферара, което датира поне от 16-ти век.
Продукти
- 600 г телешка кайма Родопа Троян
- 1 пакет макарони Νο 5
- 1 настърган кромид
- 1 водна чаша ситно нарязан домат
- 1 чаша зеленчуков бульон
- една равна лъжичка канела,
- 2-3 зърна бахар
- 3-4 карамфила.
- сол
За бешамела:
- 2 водни чаши прясно мляко
- 2 с. л. царевично брашно
- 1 яйце
- 2 с.л. пармезан (кашкавал)
- Ситно смляно индийско орехче
- Сол
Приготовление:
За каймата: В тенджера сипете кромида, доматения сок и зеленчуковия бульон. Добавете каймата и бъркайте постоянно с дървена лъжица, докато каймата се раздроби и сместа се хомогенизира. Посолете леко и гответе на умерен огън поне ½ час, докато течностите се изпарят и сместа се сгъсти. Добавете канелата, бахара и карамфила. Оставете да се охлади.
Сварете макароните в подсолена вода. Прецедете ги и ги оставете в цедката.
За бешамела: В тенджера сипете пряното мляко и царевичното брашно. Разбъркайте добре, докато млякото е студено, за да се разтвори брашното. Сложете на огъня и бъркайте, докато се сгъсти. Махнете от огъня, сложете едно яйце и бъркайте с бързи движения, докато се сготви и смеси.
Добавете индийско орехче, пармезан и малко сол. Сложете в средно голяма тава половината макарони, отгоре сипете каймата и останалите макарони. Сипвате бешамела и го разпределяте с вилица.
Печете във фурна на 180 градуса около 30-40 минути, като фурната е пусната отгоре и отдолу. Оставете пастициото да се охлади и го нарежете на парчета. Сервира се хладко.