Пастицио с телешка кайма

Рецепта за вкусно пастицио /пастичо/ с телешка кайма Родопа Троян за още по-богат вкус

ΠαστίτσιοПастицио или Пастичо е гръцка вариант на лазаня, пластове от макарони, мляно месо и сос бешамел.

Произлиза от Италия, от pasticcio, вид печен солен пай, като прочутия Pasticcio di Maccheroni, специално ястие от провинция и град Ферара, което датира поне от 16-ти век.

 

Продукти

  • 600 г телешка кайма Родопа Троян
  • 1 пакет макарони Νο 5
  • 1 настърган кромид
  • 1 водна чаша ситно нарязан домат
  • 1 чаша зеленчуков бульон
  • една равна лъжичка канела,
  • 2-3 зърна бахар
  • 3-4 карамфила.
  • сол

 

За бешамела:

  • 2 водни чаши прясно мляко
  •  2 с. л. царевично брашно
  • 1 яйце
  • 2 с.л. пармезан (кашкавал)
  • Ситно смляно индийско орехче
  • Сол

Телешка кайма Родопа Троян

Приготовление:

 

За каймата: В тенджера сипете кромида, доматения сок и зеленчуковия бульон. Добавете каймата и бъркайте постоянно с дървена лъжица, докато каймата се раздроби и сместа се хомогенизира. Посолете леко и гответе на умерен огън поне ½ час, докато течностите се изпарят и сместа се сгъсти. Добавете канелата, бахара и карамфила. Оставете да се охлади.
Сварете макароните в подсолена вода. Прецедете ги и ги оставете в цедката.
За бешамела: В тенджера сипете пряното мляко и царевичното брашно. Разбъркайте добре, докато млякото е студено, за да се разтвори брашното. Сложете на огъня и бъркайте, докато се сгъсти. Махнете от огъня, сложете едно яйце и бъркайте с бързи движения, докато се сготви и смеси.
Добавете индийско орехче, пармезан и малко сол. Сложете в средно голяма тава половината макарони, отгоре сипете каймата и останалите макарони. Сипвате бешамела и го разпределяте с вилица.
Печете във фурна на 180 градуса около 30-40 минути, като фурната е пусната отгоре и отдолу. Оставете пастициото да се охлади и го нарежете на парчета. Сервира се хладко.