Вкусна и лесна рецепта за канелони с кайма Родопа Троян подходяща както за празник, така и за семейната вечеря или за засищаш обяд.
Какво представляват канелоните?
Канелоните представляват печени на фурна тестени рулца, напълнени с различни продукти и залети със сос. Плънката може да е най-разнообразна – кайма, сирена, зеленчуци, морски дарове. Използваните сосове за това много вкусно блюдо обикновено са доматен и бешамел.
Смята се, че наименованието канелони идва от думата canna, която от италиански се превежда като тръстика. Тръбичките са направени от брашно от твърда пшеница, като обикновено към тестото не се добавят яйца. Диаметърът на рулцата е 2-3 см, а дължината им е около 10 см.
Канелоните са по-нова паста в сравнение с повечето видове паста. Като всяко популярно кулинарно изделие и това има своята история, която започва някъде в началото на 20-ти век. Те най-вероятно са се появили, когато някой изобретателен готвач решава да навие лист за лазаня на руло, в него да постави някаква плънка и накрая да го забоде с клечки, за да не се развие.
Кулинарните историци говорят за по-късната поява на канелоните от факта, че бащата на съвременната италианска кухня Пелегрино Артузи не ги споменава в своите работи до смъртта си през 1911 г. Няколко рецепти за канелони се появяват чак в готварската книга Il talismano della felicità на известната римска писателка Ада Бони, издадена през 1929 г.
Продукти
- 700 гр телешка кайма Родопа Троян
- 1 пакет канелони
- 1 водна чаша доматен сок
- 1 водна чаша зеленчуков бульон
- 1 кромид, настърган на ренде
- Канела на върха на чаена лъжичка
- ½ ч.л. млян пипер
- Сол
За салцата
- 1 водна чаша ситно нарязан домат
- 1 водна чаша мляко без лактоза
- 2 с.л. пармезан (кашкавал)
Приготовление:
Приготвяне на каймата: В една тенджерка загрейте доматения сок, кромида и зеленчуковия бульон. Добавете каймата и бъркайте до хомогенна смес. Сгответе добре за около ½ час. Посолете, поръсете канела и пипер. Оставете да се охлади.
Напълнете канелоните с каймата и ги поставете в тава. В купа смесете ситно нарязания домат, млякото, пармезана (кашкавала) и малко сол.
Разбъркайте добре и залейте канелоните.Покрийте с хартия за печене и печете канелоните на фурна около 20минути. Махнете хартията и печете още 10-15 минути. Сервирайте топли в чиния.