Вкусни пълнени патладжани с кайма на фурна. За изкуството да приготвите сочни пълнени патладжани на фурна!
Пълнените патладжани с кайма са една чудесна идея за леко месно ястие, засищащо и въпреки това носещо вкуса на есента🍂 . Лесна и вкусна рецепта.
Представяме Ви рецепта за пълнени патладжани с кайма смес на Родопа Троян, която ще внесе разнообразие и аромат в менюто от рецепти през сезона на есента.
Пълнените зеленчуци присъстват във всяка книга с българска национална кухня и пълнените патладжани също спадат към типичните ѝ представители. Пълнените патладжани с кайма са много вкусни и много подходящи за всеки, който обича да хапва месце, ястие с което може да изненадате приятно Вашите гости.
Продукти
- 1/2 кг кайма смес Родопа Троян
- 3-4 бр патладжани
- олио или зехтин (50 мл.)
- 1 глава лук
- 2 обелени домата
- 1 тиквичка
- 1/2 ч.л червен пипер
- 1/2 ч.л кимион
- черният пипер на вкус
- магданоз
Патладжаните се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се с лъжица, за да се получат лодки.
Патладжаните се посоляват и се оставят настрани да пуснат горчивия си сок. След около 15 минути се изплакват, подсушават се и се подреждат в тавичка. Поливат се с и се пекат до омекване.
През това време лукът се нарязва на ситни кубчета. Задушава се в малко олио, докато стане прозрачен, след което към него се добавят каймата, нарязаната на кубчета тиквичка, ситно нарязаните и обелени домати и издълбаната вътрешност на патладжаните, предварително накълцана на ситно. Всичко се задушава добре, докато каймата стане на парченца и се зачерви.
Накрая се добавят червеният пипер, черният пипер, кимионът, солта и ситно нарязаният магданоз. Всичко се разбърква и с получената плънка се пълнят вече омекналите при печенето патладжани.
Напълнените патладжани се връщат обратно във фурната, за да се изпекат до пълна готовност на зеленчуците и месото. След изваждане от фурната и по желание се поръсват с пресен магданоз.
Приятен апетит!
Патладжаните се считат за един от най-полезните зеленчуци: съдържат витамин С, витамини В, фосфор, калий, магнезий. Те са препоръчителни за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Също така, тези зеленчуци са лесно смилаеми и са диетични, така че патладжаните са включени в състава на различни диети.