Пълнени патладжани с кайма

пълнени патладжани с кайма

Вкусни пълнени патладжани с кайма на фурна

Лесна и вкусна рецепта.

За изкуството да приготвите сочни пълнени патладжани на фурна!

Представяме Ви рецепта за пълнени патладжани с кайма смес на Родопа Троян, която ще внесе разнообразие и аромат в менюто от рецепти през летния сезон.

Пълнените патладжани с кайма са една чудесна идея за леко месно ястие, засищащо и въпреки това носещо вкуса на лятото .

Пълнените зеленчуци присъстват във всяка книга с българска национална кухня и пълнените патладжани също спадат към типичните ѝ представители.

Пълнените патладжани с кайма са много вкусни и много подходящи за всеки, който обича да хапва месце, ястие с което може да изненадате приятно Вашите гости.

Продукти

  • 1/2 кг кайма смес Родопа Троян
  • 3-4 бр патладжани
  • олио или зехтин (50 мл.)
  • 1 глава лук
  • 2 обелени домата
  • 1 тиквичка
  • 1/2 ч.л червен пипер
  • 1/2 ч.л кимион
  • черният пипер на вкус
  • магданоз

Патладжаните се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се с лъжица, за да се получат лодки.

Патладжаните се посоляват и се оставят настрани да пуснат горчивия си сок. След около 15 минути се изплакват, подсушават се и се подреждат в тавичка. Поливат се с и се пекат до омекване.

През това време лукът се нарязва на ситни кубчета. Задушава се в малко олио, докато стане прозрачен, след което към него се добавят каймата, нарязаната на кубчета тиквичка, ситно нарязаните и обелени домати и издълбаната вътрешност на патладжаните, предварително накълцана на ситно. Всичко се задушава добре, докато каймата стане на парченца и се зачерви.

Накрая се добавят червеният пипер, черният пипер, кимионът, солта и ситно нарязаният магданоз.

Всичко се разбърква и с получената плънка се пълнят вече омекналите при печенето патладжани.

Напълнените патладжани се връщат обратно във фурната, за да се изпекат до пълна готовност на зеленчуците и месото. След изваждане от фурната и по желание се поръсват с пресен магданоз.

Приятен апетит!

Патладжаните се считат за един от най-полезните зеленчуци: съдържат витамин С, витамини В, фосфор, калий, магнезий. Те са препоръчителни за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Също така, тези зеленчуци са лесно смилаеми и са диетични, така че патладжаните са включени в състава на различни диети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *