Лучник по Троянски

лучник по троянски

Лесна рецепта за лучник по Троянски

Характерна за българската национална кухня е рецептата за лучник. Сред всички рецепти за питка с плънка, рецептата за лучника по Троянски се отличава с това, че е много икономична рецепта, приготвя се много лесно, с почти подръчни продукти.

Лучникът по Троянски може да влезе във менюто за закуска, обяд или вечеря. Можете да приготвите само кромид лук, лучник може да приготвите с праз, а ако решите може и да комбинирате праз и лук както е нашата рецепта. Какъвто и вид лук да изберете лучникът ще носи характерния леко сладникав вкус на лук и любимия бекон.

Продукти за тестото:

  • 500 гр брашно
  • 25 г прясна мая
  • 4 с.л кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • 200 мл вода

Продукти за плънката:

 

  • 200гр бекон Родопа Троян
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чубрица
  • 50 г орехови ядки
  • 1 чушка
  • 8 с. л. олио
  • 5 глави лук
  • 1 праз
  • 1 ч.л. сол

Приготовление:

  1. Първо се приготвя тесто. Брашното се пресява, посолява и в него се оформя кладенче, в което се слага мая. Поръсва се със захар и се стрива с лъжица. Налива се олио и малко вода.
  2. Замесва се лепкаво и еластично тесто, като постепенно се налива останалата вода. Покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло за 30 минути.
  3. Плънката се приготвя, като лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в горещо олио за минута. Чушката се нарязва на дребно и слага в тигана. Пърженето продължава на слаб огън, докато лука се карамелизира за около 20 минути.
  4. Беконът се нарязва на ивици и се добавя да се задуши към останалите продукти.
  5. Ореховите ядки се счукват и се прибавят към запържените лук и чушка.  Плънката се подправя с чубрица, червен пипер и сол на вкус. Оставя се настрана за няколко минути, за да се охлади.
  6. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто. Едната топка тесто се разточва и се слага в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва.С нея се покрива плънката. Краищата на тестото се загъват отдолу. Готовият лучник се оставя за около 15 минути. Отгоре лучника се помазва с един жълтък и малко олио. Правят се няколко разреза.
  7. Краищата се притискат един към друг, за да се залепят. Лучникът се пече в умерена фурна при температура 180 градуса до златисто (около 30 минути).