Лесна рецепта за лучник по Троянски
Характерна за българската национална кухня е рецептата за лучник. Сред всички рецепти за питка с плънка, рецептата за лучника по Троянски се отличава с това, че е много икономична рецепта, приготвя се много лесно, с почти подръчни продукти.
Лучникът по Троянски може да влезе във менюто за закуска, обяд или вечеря. Можете да приготвите само кромид лук, лучник може да приготвите с праз, а ако решите може и да комбинирате праз и лук както е нашата рецепта. Какъвто и вид лук да изберете лучникът ще носи характерния леко сладникав вкус на лук и любимия бекон.
Продукти за тестото:
- 500 гр брашно
- 25 г прясна мая
- 4 с.л кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 2 с.л. олио
- 200 мл вода
Продукти за плънката:
- 200гр бекон Родопа Троян
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чубрица
- 50 г орехови ядки
- 1 чушка
- 8 с. л. олио
- 5 глави лук
- 1 праз
- 1 ч.л. сол
Приготовление:
- Първо се приготвя тесто. Брашното се пресява, посолява и в него се оформя кладенче, в което се слага мая. Поръсва се със захар и се стрива с лъжица. Налива се олио и малко вода.
- Замесва се лепкаво и еластично тесто, като постепенно се налива останалата вода. Покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло за 30 минути.
- Плънката се приготвя, като лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в горещо олио за минута. Чушката се нарязва на дребно и слага в тигана. Пърженето продължава на слаб огън, докато лука се карамелизира за около 20 минути.
- Беконът се нарязва на ивици и се добавя да се задуши към останалите продукти.
- Ореховите ядки се счукват и се прибавят към запържените лук и чушка. Плънката се подправя с чубрица, червен пипер и сол на вкус. Оставя се настрана за няколко минути, за да се охлади.
- След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто. Едната топка тесто се разточва и се слага в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва.С нея се покрива плънката. Краищата на тестото се загъват отдолу. Готовият лучник се оставя за около 15 минути. Отгоре лучника се помазва с един жълтък и малко олио. Правят се няколко разреза.
- Краищата се притискат един към друг, за да се залепят. Лучникът се пече в умерена фурна при температура 180 градуса до златисто (около 30 минути).