Деликатесите на Родопа Троян събраха стотици почитатели на Българския фестивал на сливата 2020

фестивал на сливата троян

С празнично дефиле и възстановка на бита на троянеца от миналото премина Българският фестивал на сливата 2020 г.

Празнувайки  Българския фестивал на сливата, ние празнуваме обичта към нашата земя, към Троянския край, уважението към прочутата троянска предприемчивост, защото тя, сливовата ракия, е отваряла и продължава да отваря врати.

Традициите в сливопроизводството, характерни занаяти, арт ателиета, демонстрации, богата културна и музикална програма показва 28-мото издание на празника.

Традициите, свързани с производството на троянска сливова са на повече от век. Предание разказва, че първата дестилация е направена от монасите в Троянския манастир. После тайнствените процедури за производство на елексира са се разпространили из целия Троянски регион.

сливопроизводство в миналото в Троян

Троянската сливова ракия не е просто онази течност, която ни сближава заедно на масата.

Ракията е онова чудодейно питие, което троянци са продавали, за да учат децата си, за да създават поминък за семействата си и за да инвестират в развитие.

троянска сливова ракия
История на Троянска сливова ракия, снимка Музей на занаятите град Троян

Началото на Фестивала бе дадено с дефиле по централната улица на града до площад “Възраждане”, в което се включиха самодейци от всички троянски читалища, Национално дружество “Традиция”, гости и граждани.

Те показаха как е ставало брането на сливи в различните исторически периоди в Троян, както и интересни моменти от изваряването.

фестивал на сливата троян
Фестивал на сливата Троян, снимка Мая Георгиева

Гостите на вкусния щанд на Родопа Троян имаха удоволствието да дегустират неповторимия по рода си Троянски телешки суджук със сушени сини сливи, Троянска луканка, и Троянски суджук, както и останалите месни продукти и деликатеси на известната и търсена месна компания.

Всички деликатеси притежават уникални вкусови качества, автентични балкански аромати, които потопят в духа на местните традиционни и вкусове. Ние като грижовни домакини отново изненадахме и зарадвахме приятно присъстващите с изкусителни предложения, поднесени  с богата и изящна украса.

 

Пременени в носии, излъчвахме духа на нашето минало и фолклор,  с желанието да покажем безспорната чистота и хубост на българката, да въплътим частица от българския дух и заредим всеки с енергията и вълшебството на уникалните ни обичаи, като по този начин ще се опитаме да възродим у всеки гордостта и обичта към Българското.

Вкусният щанд на Родопа Троян бе отрупан с великолепни сурово-сушени деликатеси и колбаси. Визията на щанда на Родопа Троян отново бе оригинална и впечатляваща за всички ценители на вкусната и качествена храна. Всеки любител на превъзходния вкус можеше да закупи директно от щанда любимите Троянски мезета и български месни деликатеси приготвени в духа на типичния за Балканджиите качество и стил. Всеки опитал от месните специалитети, оставяше добри отзиви за изключителния вкус и доброто качество на продуктите от Троянския балкан.

По време на тазгодишния фестивал се отбелязва и 10-годишнината от създаването на Регионалния клон “34-пехотен троянски полк” – Априлци – Троян – Севлиево на Национално дружество “Традиция”.

Доброволци от клоновете на дружеството от цялата страна пресъздадоха бита на троянеца по време на войните, сливопроизводството в региона, градската чаршия с различните занаяти.

Показани бяха войнишки униформи и облекла от времето след Освобождението до Втората световна война, както и важни исторически моменти от този период.

Всеки можеше да си закупи и изделия от “Улицата на занаятите”, както и да опита известната троянска сливова ракия.

Благодарим на всички наши клиенти, които ни се довериха и ни подкрепиха през годините за да постигнем неколкократен ръст в производствените ни възможности и продължим да утвърждаване българските традиции и професионализма в месната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *