Зелеви сърми със сланина по Троянски
Всяко семейство има своя рецепта за приготвяне на зелеви сарми. Най-често наследени от баба. Точно такава е и рецептата за зелеви сарми със сланина от Троянския край.
Рецептата за зелеви сарми със сланина е класическа рецепта от домашната зимна кухня, която ще се хареса на всеки любител на българската национална кухня и класическия вкус.
Продукти:
- 300 гр сланина Родопа Троян;
- 150 гр (3/2 ч.ч.) ориз;
- 60 гр. (1/3ч.ч.) свинска мас;
- 750 гр. кисело зеле;
- 100 гр.(1 глава) кромид лук;
- 5 гр. (1 ч.л.) червен пипер;
- черен пипер;
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината и малко вода. Прибавя се ориза, поръсва се с червения и черния пипер, залива се с 1/2 ч.ч. топла вода, посолява се и се държи на огъня, докато поеме водата.
Изрязват се грубите части от листата на зелето, а сланината се нарязва на дребни парченца. В листата се увиват по 1-2 парченца от сланината и 1 супена лъжица от ориза.
Сърмите се нареждат в тенджера на дъното, на която са поставени 2-3 зелеви листа, покриват се и отгоре с листа, заливат се с топла вода и варят на тих огън.