Кюфтета по Троянски е вкусно и лесно за приготвяне ястие в гювече, което е толкова богато и засищащо, че не се нуждае от друга компания на трапезата, освен от чашка Троянска сливова ракия или хубаво червено вино.
Кюфтета по Троянски спадат в една специфична категория ястия.
Кюфтета по Троянски са не просто представители на българската национална кухня, Кюфтета по Троянски са деликатес от Троянския край, които често присъстват на трапезата тук. Дали защото всички обичаме планината и приготвените местни деликатеси, или защото те наистина са много вкусни, всички тези характерни ястия все по-често се приготвят от домакините.
Изключително лесна за приготвяне рецепта, чудесна идея за случаите, когато очаквате гости и нямате много време за приготвяне на сложна вечеря.
Рецептата за кюфтета по Троянски е класическа и позната в Старопланинския регион, новостта в предлаганата от Родопа Троян рецепта е главно в използването на кайма в гювечета, която все по-често намират място в менюто ни.
Продукти:
- 500гр кайма смес Родопа Троян
- 300гр сирене
- 1 глава лук
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1 с.л. нарязан пресен джоджен или 1/2 ч.л. стрит сух джоджен
- 2 с.л. краве масло
- 3 к.ч. доматен сок или 3 цели домата
- 6 яйца
Приготовление
Смесваме каймата с натрошеното сирене, нарязания на ситно лук, черния пипер и джоджена. Оформяме 6 големи кюфтета.
В пръстени гювечета поставяме по едно кюфте, парченце краве масло и наливаме 1/2 к.ч. доматен сок или нарязан на шайби домат.
Печем двадесет минути в умерена фурна, след това във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме само няколко минути – докато яйцето се стегне.
Приятен апетит!