Как да приготвим лозови сармички с кайма?
Лозовите сарми са истинска класика за всеки дом! Всяка домакиня има своя рецепта за приготвяне на лозови сармички, най-често наследени от нашата баба.
Точно такава е и рецептата за вкусни лозови сармички с кайма, ориз и булгур от Троянския край. Подходяща както за летния сезон, както и за всяка празнична трапеза.
Лозовите сармички с кайма, ориз и булгур е класическа рецепта от домашната традиционна кухня, която ще се хареса на всеки любител на българската национална кухня и класическия вкус.
Представяме Ви една изпитана и сполучлива рецепта за вкусни лозови сармички с кайма
- 500 г кайма смес Родопа Троян
- 35—40 лозови листа,
- 40 гр ориз
- 30 гр булгур
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 40 мл растително масло
- магданоз, джоджен, копър,
- черен пипер, сол на вкус
Застройка
- 30 гр краве масло
- 10 гр червен пипер
- 1 яйце
- 250 гр кисело мляко
Ако лозовите листа са пресни, те се измиват със студена вода и се попарват за 2—3 мин в кипяща подсолена и леко подкиселена вода.
Смесват се каймата, ориза, булгура, ситно нарязаните лук и морков, магданоз и копър, поръсват се със сол и черен пипер, добавя се малко вода и леко се задушават.
С приготвената смес се завиват сармички (гладката лъскава част на листата остава от външната страна), нареждат се една до друга в широка тенджера (глинен съд), заливат се с растително масло, няколко чаши горещ бульон (вода), притискат се с порцеланова чинийка, похлупват се и се варят на тих огън.
Когато сармичките са готови, се заливат с разтопеното масло и застройка от разбитото яйце и киселото мляко. По желание вместо чрез варене ястието може да се приготви, като се изпече във фурна.
Без застройка, може да поднесете готовите сърмичките с кисело мляко.