Вкусни лозови сармички с кайма, ориз и булгур

лозови сармички с кайма

Как да приготвим лозови сармички с кайма?

Лозовите сарми са истинска класика за всеки дом! Всяка домакиня има своя рецепта за приготвяне на лозови сармички, най-често наследени от нашата баба.
Точно такава е и рецептата за вкусни лозови сармички с кайма, ориз и булгур от Троянския край. Подходяща както за летния сезон, както и за всяка празнична трапеза.

Лозовите сармички с кайма, ориз и булгур е класическа рецепта от домашната традиционна кухня, която ще се хареса на всеки любител на българската национална кухня и класическия вкус.

Представяме Ви една изпитана и сполучлива рецепта за вкусни лозови сармички с кайма

  • 500 г кайма смес Родопа Троян 
  • 35—40 лозови листа,
  • 40 гр ориз
  • 30 гр булгур
  • 1 гла­ва кромид лук
  • 1 морков
  • 40 мл растително масло
  • магданоз, джоджен, копър,
  • черен пипер, сол на вкус

Застройка

  • 30 гр краве масло
  • 10 гр червен пипер
  • 1 яйце
  • 250 гр кисело мляко

 

Ако лозовите листа са пресни, те се измиват със студена вода и се попарват за 2—3 мин в кипяща подсолена и леко подкиселена вода.
Смесват се каймата, ориза, булгура, ситно нарязаните лук и морков, магданоз и копър, поръсват се със сол и черен пипер, добавя се малко вода и леко се задушават.
С приготвената смес се завиват сармички (гладката лъскава част на листата остава от външната страна), нареждат се една до друга в широка тенджера (глинен съд), заливат се с растително масло, няколко чаши горещ бульон (вода), притискат се с порцеланова чинийка, похлупват се и се варят на тих огън.
Когато сармичките са готови, се заливат с раз­топеното масло и застройка от разбитото яйце и кисе­лото мляко. По желание вместо чрез варене ястието може да се приготви, като се изпече във фурна.

Без застройка, може да поднесете готовите сърмичките с кисело мляко.