Вкусна домашна пица с шпек Гастро. Изпробвана рецепта за домашна пица.
Необходими продукти за тестото:
За тестото: 1/2 кг брашно 1/2 пакетче суха мая 1/2 ч. л. сол 1/2 с. л. зехтин 1 1/2 в. ч. вода или 800 гр. готово тесто за хляб
За соса: 1малка глава лук, 1/4 буркан стерилизирани домати, 1 с. л. олио или зехтин, 5 с. л. червено вино,1/4 ч. л. сол., риган
За плънката:
- Шпек Гастро на Родопа Троян
- 150 г кашкавал 1 ч. л. чубрица,
- 200 гр. пресни гъби,
- 1 чушка
- 3 скилидки чесън,
- 6-8 листа босилек
- 1/2 чаша зехтин (олио),
- 2-3 щипки сол, щипка черен пипер.
Начин на приготвяне:
- Брашното се пресява, смесва със солта и маята, а в средата се оформя кладенче. Налива се олиото и с помощта на дървена лъжица се замесва, като се сипва по малко вода, докато се захване тестото. Меси се около 10÷15 минути, като няколко
пъти се удря в масата. Трябва да се получи меко пухкаво тесто, а при необходимост се долива още вода. Оставя се на топло, покрито с влажна кухненска кърпа, докато втаса. Тестото е готово, когато почти удвои обема си. - Лукът се нарязва наситно и се запържва в сгорещеното олио за около 2 минути. Сипва се виното и когато се изпари, се прибавят доматите, посолява се и се оставя да ври 5÷10 минути.
- Втасалото тесто се разточва и се поставя в намазана с олио тава. Отгоре се разпределя доматеният сос, а върху него се поставят нарязаните на колелца шпеков колбас Гастро, гъби и чушка.
Пицата се покрива с настърган кашкавал, поръсва с чубрица, риган и се пече в максимално сгорещена фурна около 10÷15 минути.
На тази пица подхожда студена светла бира или бяло сухо охладено вино.