Рецепта за варени кюфтета с винен сос по Троянски
Варените кюфтета с винен сос не са просто ястие, a вълшебство! Това вкусно и засищащо блюдо има невероятен вкус! Най-важното при приготвянето на варените кюфтета с винен сос е изборът на качествена кайма, за това изберете да е от Родопа Троян.
Другият важен момент е да отделите на варените кюфтета с винен сос нужното време за приготвяне, за да могат всички продукти да пуснат всички свои аромати, и ястието да е добре да е сготвено и поднесено.
Продукти:
- 500 г телешка кайма Родопа Троян,
- 10—15 сушени сини сливи,
- 1 глава кромид лук,
- 1 яйце,
- 2 филии бял хляб (без корите),
- 20 г ориз,
- 200 г вино,
- 60 г краве масло,
- 10 г брашно,
- 10 г доматено пюре,
- 10 г нишесте,
- 1 връзка корени за супа,
- кимион, бахар, канела, захар, черен пипер, сол.
Корените за супа се сваряват в подсолена вода. Сините сливи се накисват във вода, след което се изваждат костилките им. Каймата се смесва с настъргания лук, накиснатия във вода и изцеден хляб, ориза подправя се с по 1 щипка кимион, черен пипер, бахар, посолява се и се оставя да отлежи на хладно 30 мин.
От сместа се оформят малки питки, в средата на които се поставя по 1 слива, и се приготвят кюфтета, овалват се в смес от брашното и нишестето и се нареждат в широка тенджера. В бульона от корените се разтваря доматеното пюре и с него се заливат кюфтетата, прибавят се претритият зеленчук, маслото, виното и по 1 щипка канела и захар.
Ястието се вари на тих огън около 30 мин.