Варени кюфтета с винен сос по Троянски

Рецепта за варени кюфтета с винен сос по Троянски

Рецепта за варени кюфтета с винен сос по Троянски

Варените кюфтета с винен сос не са просто ястие, a вълшебство! Това вкусно и засищащо блюдо има невероятен вкус! Най-важното при приготвянето на варените кюфтета с винен сос е изборът на качествена кайма, за това изберете да е от Родопа Троян.

Другият важен момент е да отделите на варените кюфтета с винен сос нужното време за приготвяне, за да могат всички продукти да пуснат всички свои аромати, и ястието да е добре да е сготвено и поднесено.

Продукти:

  • 500 г телешка кайма Родопа Троян,
  • 10—15 сушени сини сли­ви,
  • 1 глава кромид лук,
  • 1 яйце,
  • 2 филии бял хляб (без корите),
  • 20 г ориз,
  • 200 г вино,
  • 60 г краве масло,
  • 10 г браш­но,
  • 10 г доматено пюре,
  • 10 г нишесте,
  • 1 връз­ка корени за супа,
  • кимион, бахар, канела, за­хар, черен пипер, сол.

Телешка кайма - 500 гр.

Корените за супа се сваряват в подсолена вода. Сините сливи се накисват във вода, след което се изваждат костилките им. Каймата се смесва с настър­гания лук, накиснатия във вода и изцеден хляб, ориза подправя се с по 1 щипка кимион, черен пипер, бахар, посолява се и се оставя да отлежи на хладно 30 мин.

От сместа се оформят малки питки, в средата на които се поставя по 1 слива, и се приготвят кюфтета, овалват се в смес от брашното и нишестето и се нареждат в широка тенджера. В бульона от корените се разтваря доматеното пюре и с него се заливат кюфтетата, при­бавят се претритият зеленчук, маслото, виното и по 1 щипка канела и захар.

Ястието се вари на тих огън око­ло 30 мин.