Спагети с кюфтенца и доматен сос

Лесна и вкусна рецепта за спагети с кюфтенца и доматен сос по италиански.

Лесна и вкусна рецепта за спагети с кюфтенца и доматен сос по италиански

Ако обичате да похапвате спагети, но не отказвате любимите кюфтенца, то имаме една изпитана и апетитна рецепта за Вас. Следвайки италианските правила, тази рецепта е лека, бърза, много вкусна и изключително подходяща за всеки сезон, когато искаме да направим любимите на всички спагети у дома!

Нещо бързо, нещо домашно, нещо свежо и много вкусно, такава е рецептата за спагети с кюфтенца и доматен сос по италиански.

Продукти:

  • 500 гр спагети

За кюфтенцата

  • 400 гр кайма смес Родопа Троян
  • 1 глава лук
  • 200гр гъби
  • 1 бр. яйца
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1/2 с.л кимион
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус

Кайма смес свинска и кайма телешка - 60:40, тарелка

За доматения сос

  • 500 гр домати
  • 1 глава кромид
  • 4 скилидки чесън
  • 150 мл бульон
  • 150 мл червено вино
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. босилек
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус

Приготовление

В купа сложете каймата, ситно нарязаните глава лук и гъби, яйцето, доматеното пюре, солта и черния пипер, омесете ги добре и от сместа оформете кюфтенца.

В дълбок съд за готвене смесете бульона, лука, счукания чесън, доматеното пюре, настърганите морков, лук, домати, вино и овкусете с босилека, солта и черния пипер и оставете соса да ври около 10 мин., без да захлупвате, докато се сгъсти.

Прехвърлете кюфтенцата в тава, залейте ги с готовия доматен сос и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.

Сварете спагетите в голямо количество вряща подсолена вода за 8-12 мин., след което ги отцедете и ги разпределете в чиниите.

Върху тях сипете по няколко лъжици от кюфтенцата с доматения сос, поръсете с прясно нарязаната мащерка и сервирайте.