Лесна и вкусна рецепта за спагети с кюфтенца и доматен сос по италиански
Ако обичате да похапвате спагети, но не отказвате любимите кюфтенца, то имаме една изпитана и апетитна рецепта за Вас. Следвайки италианските правила, тази рецепта е лека, бърза, много вкусна и изключително подходяща за всеки сезон, когато искаме да направим любимите на всички спагети у дома!
Нещо бързо, нещо домашно, нещо свежо и много вкусно, такава е рецептата за спагети с кюфтенца и доматен сос по италиански.
Продукти:
- 500 гр спагети
За кюфтенцата
- 400 гр кайма смес Родопа Троян
- 1 глава лук
- 200гр гъби
- 1 бр. яйца
- 1 с.л. доматено пюре
- 1/2 с.л кимион
- сол – на вкус
- черен пипер – на вкус
За доматения сос
- 500 гр домати
- 1 глава кромид
- 4 скилидки чесън
- 150 мл бульон
- 150 мл червено вино
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. босилек
- сол – на вкус
- черен пипер – на вкус
Приготовление
В купа сложете каймата, ситно нарязаните глава лук и гъби, яйцето, доматеното пюре, солта и черния пипер, омесете ги добре и от сместа оформете кюфтенца.
В дълбок съд за готвене смесете бульона, лука, счукания чесън, доматеното пюре, настърганите морков, лук, домати, вино и овкусете с босилека, солта и черния пипер и оставете соса да ври около 10 мин., без да захлупвате, докато се сгъсти.
Прехвърлете кюфтенцата в тава, залейте ги с готовия доматен сос и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
Сварете спагетите в голямо количество вряща подсолена вода за 8-12 мин., след което ги отцедете и ги разпределете в чиниите.
Върху тях сипете по няколко лъжици от кюфтенцата с доматения сос, поръсете с прясно нарязаната мащерка и сервирайте.