Кюфтета със сушени сливи по Троянски

кюфтета с винен сос и сушени сливи по Троянски

Вкусна и лесна рецепта за кюфтета със сушени сливи по Троянски

Кюфтетата във всички свои вариаанти са едно от най-често приготвяните ястия от кайма. Дали ще са пържени кюфтета, или кюфтета на скара, или пък кюфтета с доматен сос, кюфтетата определено са любимо ястие.

Рецептата за кюфтета кюфтета със сушени сливи по Троянски също се числи към любимите рецепти. Освен че са много вкусни, кюфтетата със сушени сливи по Троянски се приготвят и изключително лесно.

Рецептата за кюфтета със сушени сливи по Троянски е подходяща за всеки новак в кухнята, както и за всички любители на традиционната българска кухня.

Телешка кайма - 500 гр.

Продукти:

  • 500 г телешка кайма Родопа Троян,
  • 1 глава кромид лук,
  • 1 яйце,
  • 2 филии бял хляб (без корите),
  • 20 г ориз,
  • 10—15 сушени сини сли­ви,
  • 200 г вино,
  • 60 г краве масло,
  • 10 г браш­но,
  • 10 г доматено пюре,
  • 10 г нишесте,
  • 1 връз­ка корени за супа,
  • кимион, бахар, канела, за­хар, черен пипер, сол.

 

Приготовление:

Корените за супа се сваряват в подсолена вода. Сините сливи се накисват във вода, след което се изваждат костилките им. Каймата се смесва с настър­гания лук, накиснатия във вода и изцеден хляб, ориза подправя се с по 1 щипка кимион, черен пипер, бахар, посолява се и се оставя да отлежи на хладно 30 мин

От сместа се оформят малки питки, в средата на които се поставя по 1 слива, и се приготвят кюфтета, овалват се в смес от брашното и нишестето и се нареждат в широка тенджера.
В бульона от корените се разтваря доматеното пюре и с него се заливат кюфтетата, при­бавят се претритият зеленчук, маслото, виното и по 1 щипка канела и захар.