Макарони с кайма и доматен сос на фурна

Класическа рецепта за макарони с кайма и доматен сос на фурна

Класическа рецепта за макарони с кайма и доматен сос на фурна

Следвайки правилата в италианската кухня, тази рецепта е лека, бърза, много вкусна и изключително подходяща за всеки сезон, когато искаме да направим любимите на всички макарони с кайма и доматен сос на фурна у дома!

Нещо бързо, нещо домашно, нещо свежо и много вкусно, такава е рецептата за макарони с кайма и доматен сос на фурна по италиански.

Продукти

  • 400 г кайма смес Родопа Троян
  • 500 г макарони,
  • 1 глава кромид лук,
  • консерва доматено пюре,
  • 100 мл червено вино,
  • 100 мл месен бульон,
  •  60 г краве масло,
  • 100 мл растително масло,
  • 100 г настърган кашкавал,
  • босилек, черен пипер, сол.

В загрятото растително масло се поставят каймата, ситно нарязаният колбас, накълцаният на дребно лук, като се запържват, след което се задуша­ват заедно със ситно нарязания босилек, доматеното пюре, черен пипер, сол и малко вода. Сместа се зали­ва с виното, вари се 2—3 мин и се отдръпва от огъня, като се държи похлупена.

Макароните се сваряват с подсолена вода, изплакват се, изцеждат се и се поръс­ват с червен пипер. Във врящия бульон се пуска кра­вето масло да се разтопи и с кипящата смес се зали­ват макароните.

В средно голяма тава слагаме на пластове половината макарони, каймата и отгоре – останалите макарони.

Поръсваме с кашкавал макароните с кайма и доматения сос и ги оставяме да се пекат 30 мин във фурна, загрята на 180º.