Класическа рецепта за макарони с кайма и доматен сос на фурна
Следвайки правилата в италианската кухня, тази рецепта е лека, бърза, много вкусна и изключително подходяща за всеки сезон, когато искаме да направим любимите на всички макарони с кайма и доматен сос на фурна у дома!
Нещо бързо, нещо домашно, нещо свежо и много вкусно, такава е рецептата за макарони с кайма и доматен сос на фурна по италиански.
Продукти
- 400 г кайма смес Родопа Троян
- 500 г макарони,
- 1 глава кромид лук,
- консерва доматено пюре,
- 100 мл червено вино,
- 100 мл месен бульон,
- 60 г краве масло,
- 100 мл растително масло,
- 100 г настърган кашкавал,
- босилек, черен пипер, сол.
В загрятото растително масло се поставят каймата, ситно нарязаният колбас, накълцаният на дребно лук, като се запържват, след което се задушават заедно със ситно нарязания босилек, доматеното пюре, черен пипер, сол и малко вода. Сместа се залива с виното, вари се 2—3 мин и се отдръпва от огъня, като се държи похлупена.
Макароните се сваряват с подсолена вода, изплакват се, изцеждат се и се поръсват с червен пипер. Във врящия бульон се пуска кравето масло да се разтопи и с кипящата смес се заливат макароните.
В средно голяма тава слагаме на пластове половината макарони, каймата и отгоре – останалите макарони.
Поръсваме с кашкавал макароните с кайма и доматения сос и ги оставяме да се пекат 30 мин във фурна, загрята на 180º.