Вкусна и лесна рецепта за домашна руска салата с шунка
Дали като гарнитура или като предястие, любимата рецепта за руска салата с шунка има специално място на трапезата и в сърцето! Царицата на салатите! Най-добрата гарнитура! Перфектна и богата на вкус за студените вечери! Руската салата е толкова лесна, вкусна, обичана и универсална, че всеки може да я приготви!
Един незалязващ вкус, в апетитно съчетание от фина шунка, майонеза и цветно присъствие на хрупкави зеленчуци.
Намазана върху препечена филийка хляб, завита в тънка палачинка или като предястие, домашната руска салата може да се превърне в истинско вдъхновение за ежедневна наслада на цялото семейство.
Универсално мезе, което е перфектната компания за ракия, водка или пък чаша леко вино.
Салатата, която у нас наричаме „руска„, в Русия всъщност се нарича салата „Оливие“ и също е неизменна част от празничната трапеза.
Оригиналната й версия, която днес има множество разновидности, е създадена от белгийския майстор-готвач Люсиен Оливие, който през 60-те години на XIX век бил собственик на ресторант „Ерминаж“ в центъра на Москва.
Необходими продукти:
- 400 г шунка Родопа Троян
- 400 г картофи
- 150 г грах
- 150 г моркови
- 400 г колбас
- 5 бр яйца
- 150 г майонеза
- 400 г кисели краставички
Как да я приготвите:
За да приготвите вкусната руска салата е необходимо да сварите картофите и морковите. Можете да използвате и моркови от туршия, ако държите киселият вкус да преобладава.
Нарежете на ситно киселите краставички, както и шунката /или колбас по избор/. Сварете яйцата, а след това можете да ги наситните, като оставите едно за украса.
След като охладите картофите и морковите, можете да ги нарежете на ситно. Използвайте консервиран грах, който предварително трябва да отцедите.
Всички необходими продукти трябва да се сложат в купа, като към тях се добави и майонезата. Разбъркайте добре и оставете в хладилника да се охлади.
Украсете с последното сварено яйце по Ваш вкус.