Наденица с боб по Троянски

Наденица с боб по Троянски

Вкусна рецепта за наденица с боб по Троянски, едно от най-вкусните и обичани български ястия подходящо и за делник и за празник, и за обяд и за вечеря.

Истинска класика, задължителна част от българската национална кухня и неизменно присъстваща в менюто на всяко български дом, ястието наденица с боб по Троянски и е едно то най-често приготвяните!

Необходими продукти:

  • 500гр сурова наденица Родопа Троян
  • 2 буркана сварен бял боб
  • 1 бр. консерва домати белени на кубчета
  • 1 бр. морков
  • 1 глава лук
  • 1 к. л. сушен джоджен
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. червен пипер

Приготовление

Начин на приготвяне:

Сварения боб се изсипва в гевгир и се измива обилно със студена вода. Изцежда се от водата.. Лукът се обелва, измива се и се нарязва на дребно.Морковът се почиства, измива се и се нарязва на малки кубчета.

На всяко парче наденица се правят прорези, но не до долу и се изпичат на тиган или скара.

В дълбока тенджера се сипва олиото и се загрява на котлона. Добавят се лука и морковите и се запържват за около 1 – 2 мин.Прибавя се брашното и се запържва за кратко (за около 1 мин.). Наливат се 1,5 литра студена вода, като непрекъснато се разбърква. Добавят се боба, надениците, червения пипер, доматите, джоджена и около 1 ч. л. сол (на вкус).

След като ястието заври, котлона се намалява на средна степен. Вари се около 30 мин., като от време на време се разбърква.Ястието се сервира топло и по желание може да се украси със стрък пресен джоджен.

Ако нямате консерва боб рецептата е следната. Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба.  Накиснете боба в студена вода за около 7-8 часа. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *