Наденица с боб по Троянски

Наденица с боб по Троянски

Вкусна рецепта за наденица с боб по Троянски, едно от най-вкусните и обичани български ястия подходящо и за делник и за празник, и за обяд и за вечеря.

Истинска класика, задължителна част от българската национална кухня и неизменно присъстваща в менюто на всяко български дом, ястието наденица с боб по Троянски и е едно то най-често приготвяните!

Необходими продукти:

  • 500гр сурова наденица Родопа Троян
  • 2 буркана сварен бял боб
  • 1 бр. консерва домати белени на кубчета
  • 1 бр. морков
  • 1 глава лук
  • 1 к. л. сушен джоджен
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. червен пипер

Приготовление

Начин на приготвяне:

Сварения боб се изсипва в гевгир и се измива обилно със студена вода. Изцежда се от водата.. Лукът се обелва, измива се и се нарязва на дребно.Морковът се почиства, измива се и се нарязва на малки кубчета.

На всяко парче наденица се правят прорези, но не до долу и се изпичат на тиган или скара.

В дълбока тенджера се сипва олиото и се загрява на котлона. Добавят се лука и морковите и се запържват за около 1 – 2 мин.Прибавя се брашното и се запържва за кратко (за около 1 мин.). Наливат се 1,5 литра студена вода, като непрекъснато се разбърква. Добавят се боба, надениците, червения пипер, доматите, джоджена и около 1 ч. л. сол (на вкус).

След като ястието заври, котлона се намалява на средна степен. Вари се около 30 мин., като от време на време се разбърква.Ястието се сервира топло и по желание може да се украси със стрък пресен джоджен.

Ако нямате консерва боб рецептата е следната. Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба.  Накиснете боба в студена вода за около 7-8 часа. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне.