Вкусна рецепта за наденица с боб по Троянски, едно от най-вкусните и обичани български ястия подходящо и за делник и за празник, и за обяд и за вечеря.
Истинска класика, задължителна част от българската национална кухня и неизменно присъстваща в менюто на всяко български дом, ястието наденица с боб по Троянски и е едно то най-често приготвяните!
Необходими продукти:
- 500гр сурова наденица Родопа Троян
- 2 буркана сварен бял боб
- 1 бр. консерва домати белени на кубчета
- 1 бр. морков
- 1 глава лук
- 1 к. л. сушен джоджен
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. л. червен пипер
Приготовление
Начин на приготвяне:
Сварения боб се изсипва в гевгир и се измива обилно със студена вода. Изцежда се от водата.. Лукът се обелва, измива се и се нарязва на дребно.Морковът се почиства, измива се и се нарязва на малки кубчета.
На всяко парче наденица се правят прорези, но не до долу и се изпичат на тиган или скара.
В дълбока тенджера се сипва олиото и се загрява на котлона. Добавят се лука и морковите и се запържват за около 1 – 2 мин.Прибавя се брашното и се запържва за кратко (за около 1 мин.). Наливат се 1,5 литра студена вода, като непрекъснато се разбърква. Добавят се боба, надениците, червения пипер, доматите, джоджена и около 1 ч. л. сол (на вкус).
След като ястието заври, котлона се намалява на средна степен. Вари се около 30 мин., като от време на време се разбърква.Ястието се сервира топло и по желание може да се украси със стрък пресен джоджен.
Ако нямате консерва боб рецептата е следната. Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Накиснете боба в студена вода за около 7-8 часа. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне.