Баница от готови кори с плънка от кайма, спанак, яйца и кисело мляко по Троянски

Баница от готови кори с плънка от кайма, спанак, яйца и кисело мляко

Рецепта за пухкава баница от готови кори с плънка от кайма, спанак, яйца и кисело мляко по Троянски

Стара планина е магнетична планина, която впечатлява освен със своята природа и с много други неща. Тя крие своите тайни в древни митове и легенди, в човешки съдби и истории, че даже и в рецептите на традиционните си ястия. Ако сте от хората, които обичат  да пътешестват, а след това уморени, но доволни да се впуснат в кулинарно предизвикателство – Троян е Вашето място за отдих и почивка.

Троянската кухня е легендарна. Голяма част от туристите, които посещават планината посочват кулинарните традиции на района като основна причина за своето посещение тук.

С нашата баница с кайма и спанак по Троянски ще изкушите дори и заклетите традиционалисти на тема баница. Тя е хрупкава, сочна, ароматна и неустоима.

Продукти:

  • 300 г кайма смес Родопа Троян
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 200 гр спанак
  • 2 стръка пресен лук
  • 100 мл. олио
  • сол
  • връзка пресен джоджен или’шепа сух
  • 400 г кори за баница

 

Кайма смес 60/40 Родопа Троян

Приготовление:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Добавя се каймата и се запържва, докато се раздроби. След това се добавя и накълцаният спанак, джоджен и сместа се разбърква.

Сместа се оставя да изстине и се прибавят яйцата, киселото мляко, олиото и сол на вкус. Начинът за навиване е лесен, вземете кора от баницата, ако са много тънки може да отделяте и по две кори. Разстилате върху тях с част от сместа като съобразите количеството спрямо броя на корите, които ще навивате.