Рецепта за пухкава баница от готови кори с плънка от кайма, спанак, яйца и кисело мляко по Троянски
Стара планина е магнетична планина, която впечатлява освен със своята природа и с много други неща. Тя крие своите тайни в древни митове и легенди, в човешки съдби и истории, че даже и в рецептите на традиционните си ястия. Ако сте от хората, които обичат да пътешестват, а след това уморени, но доволни да се впуснат в кулинарно предизвикателство – Троян е Вашето място за отдих и почивка.
Троянската кухня е легендарна. Голяма част от туристите, които посещават планината посочват кулинарните традиции на района като основна причина за своето посещение тук.
С нашата баница с кайма и спанак по Троянски ще изкушите дори и заклетите традиционалисти на тема баница. Тя е хрупкава, сочна, ароматна и неустоима.
Продукти:
- 300 г кайма смес Родопа Троян
- 4 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 200 гр спанак
- 2 стръка пресен лук
- 100 мл. олио
- сол
- връзка пресен джоджен или’шепа сух
- 400 г кори за баница
Приготовление:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Добавя се каймата и се запържва, докато се раздроби. След това се добавя и накълцаният спанак, джоджен и сместа се разбърква.
Сместа се оставя да изстине и се прибавят яйцата, киселото мляко, олиото и сол на вкус. Начинът за навиване е лесен, вземете кора от баницата, ако са много тънки може да отделяте и по две кори. Разстилате върху тях с част от сместа като съобразите количеството спрямо броя на корите, които ще навивате.