Рецепта за класически сарми с прясно зеле и кайма
Зелето е в основата на много вкусни ястия от традиционната българска трапеза. Зелевите сарми са наистина най-обичани и любими на всички. Вкусът на сармите с прясно зеле и кайма е близък до класическия вкус на зелеви сарми, а приготвянето им е още по-лесно. Друг голям плюс на сармите с прясно зеле и кайма е симпатичният външен вид, който ще впечатли дори и претенциозни гости.
Продукти:
- 500 г кайма (смес) Родопа Троян,
- 1 зелка,
- 60 г растително масло,
- 2 глави кромид лук,
- 100 г ориз,
- 2 яйца,
- 400 мл бульон (вода),
- 20 г оцет,
- 10 г червен пипер,
- 30 г брашно,
- 200 г кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Приготовление:
Избират се 12—15 листа от зелка, почистват се от дебелите жилки, нареждат се в тава и се залива т с кипяща подсолена и подкиселена вода, в която престояват 10 мин. Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в малко мазнина, прибавя се каймата и също леко се запържва.
Сместа се оттегля от огъня и се прибавят оризът, яйцата, магданозът, черният и червеният пипер, сол.
Плънката се разпределя равномерно в листата и се оформят сарми, които се нареждат една до друга в плитък широк съд, заливат се с кипящия бульон (вода), поливат се с останалата загрята мазнина и се притискат с порцеланова чинийка. Ястието се похлупва и се вари на слаб огън около 1 ч, като при нужда се долива вода. В малко мазнина се запържва брашното, разрежда се с киселото мляко и малко вода, подправя се със сол и настъргана лимонова кора и се вари няколко минути. С така приготвения сос се поливат сармите при поднасянето.