Рецепта за домашни италиански равиоли с кайма и доматен сос
Равиолите представляват паста, направена с тесто от брашно и яйца с пълнеж. Плънката може да бъде със зеленчуци, сирене или кайма, а формата на равиолите може да е кръгла, триъгълна, квадратна или на полумесеци. Обикновено се сервират с чеснов доматен сос. Тестото на равиолите може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което то се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево
Продукти:
За тестото:
- 200 гр брашно,
- 2—3бр яйца бр
- 2 супени лъжици вода,
- индийско орехче, сол.
- За плънката — 100 г кайма (смес) Родопа Троян,
- 1 малка глава лук,
- 1 яйце,
- 1 филия бял хляб,
- 30 гр сирене, черен пипер, сол.
- кашкавал;
Приготовление:
От брашното, яйцата, индийското орехче, водата и солта се замесва тесто и се оставя да престои един час.
Каймата, накиснатият и изцеден хляб, настърганите на ситно ренде лук и сирене се смесват с белтъка на 1 яйце и се подправят с черен пипер и сол. Готовото тесто се разстила и с помощта на чаша се изрязват кръгчета с диаметър около 5 см.
В средата па всяко кръгче се поставя по 1 чаена лъжичка плънка, краищата се намазват с жълтък, прегъват се и ръбчетата се притискат.
Равиолите се варят в леко подсолена вода (като домашна юфка). При сервиране се гарнират по желание с настърган кашкавал, доматен сос или кетчуп.