Макарони с кайма на фурна

макарони с кайма на фурна родопа троян

Рецептата за макарони с кайма на фурна е универсално любима и същевременно достъпна и лесна за приготвяне.

Италианската кухня (на италианскиla Cucina italiana) е израз на кулинарното изкуство, развито в Италия, което включва силно вкоренени традиции, общи за цялата страна, както и съвкупност от всички регионални гастрономически традиции, като двете са в непрестанен обмен: много италиански ястия, които някога са били известни само в регионите им на произход, с времето се разпространяват в цялата страна.

Италианската кухня е истинки вълнуваща – съчетание от вкусове, аромати, текстури и презентации, които предизвикват всички наши сетива. Макар да обичаме класиките, почти всеки от нас обича да пробва нещо ново. Точно такава е и рецептата за макарони спирали / фусили с кайма на фурна.

  • 500 г кайма смес Родопа Троян
  • 400 г макарони спирали / фусили
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 400 г домати от консерва
  • 200 г кашкавал
  • 1 щипка захар
  • 60 мл олио
  • сол, риган и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • пармезан за поръска

Макароните спирали или т.нар Фусили (fusilli) са пръчици, завити на спирала около надлъжната си ос. У нас може да ги срещнете и като „спирали“. Освен, че са със симпатична форма, те се предлагат и в различни цветове – зелени (със спанак) и червени (с домати)

Начин на приготвяне
1. Кипнете голяма тенджера с подсолена вода.
2. Сложете малко олио в дълбок тиган. Добавете лука, чесъна и каймата и запържете на умерен огън за 5 минути или докато лукът стане прозрачен. Добавете доматеното пюре, бульона и розмарина.
3. Деглазирайте с балсамов оцет и вино или кипнатата вода.
4. Добавете доматен сос и оставете да ври на тих огън за 10 минути, докато се сгъсти.
5. Сварете маконите  за 5-6 минути. Макаронените фусили се отцеждат от водата и се слагат в тавичка. Добавя се сместа с каймата и се разбърква. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Малко преди ястието да е готово, се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната, да се запече. Залейте обилно със соса и поръсете с босилек и пармезана.

Кайма - 500 гр.