Рецепта за вкусна лазаня с готови кори и кайма Родопа Троян
Италианската кухня е универсално любима и същевременно достъпна и лесна за приготвяне. Ястието, произхожда от Неапол още от средновековието.
Прави се от редуващи се слоеве паста (направена от брашно от твърда пшеница), рагу, нарязани варени яйца, сос бешамел и сирене пармезан. Лазанята е добила толкова голяма популярност по света, че се срещат всякакви нейни разновидности.
Тази рецепта за лазаня с готови кори и кайма е от онези бързи рецепти, които след първото приготвяне и опитване стават любими.
Както при всички останали ястия и тук качеството на продуктите са важен фактор за вкуса. За най- добър вкус и кулинарен шедьовър е препоръчително използването на кайма смес на Родопа Троян.
Необходими продукти:
- 500 гр кайма смес Родопа Троян
- 250 гр готови за лазаня (1 пакет)
- 1 глава лук
- 250 гр смлени от консерва домати –
- кашкавал
- черен пипер
- сол
За соса Бешамел
- 4 – 5 с.л. олио
- 4 – 5 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се каймата и се разбърква хубаво, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се сгъсти.
В друг съд се приготвя сосът Бешамел – слага се олиото да се сгорещи и в него се запържва брашното до зачервяване, добавя se млякото.
Сосът се бърка, докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер и се сваля от огъня.
Корите се приготвят според указанията на опаковката. Редят се в тава, като се почва с ред кори, отгоре от доматения сос с каймата, върху него сос Бешамел и така до приключване на продуктите, като се завършва с кори, покрити само със сос Бешамел.
Поръсва се Лазанята обилно с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна за 30-40 минути.