Вкусна и лесна класическа рецепта за прясно зеле на фурна със свинско филе
Звездата в тази иначе класическа рецепта за свинско със прясно зеле е свинското филе Родопа Троян. Ако досега не сте пробвали тази комбинация, горещо Ви препоръчваме да опитате.
Свинско с прясно зеле е толкова класическа комбинация, колкото и свинско с ориз и свинско с картофи. Рецептата за свинско със зеле е задължителна част от всяка книга с българска национална кухня, като различните рецепти имат малки вариации. Приготвянето на свинско с прясно зеле е лесно, а резултатът е наистина много вкусен, ястие, което буди апетита на всеки. Ако искате дома Ви да се изпълни с аромат на вкусно ястие и да напомни кухнята на баба, то рецептата за свинско филе с прясно зеле е подходящата рецепта.
Продукти:
- 1 кг свинско филе Родопа Троян
- 1 зелка /1–1,2 кг/
- 1 глава кромид лук
- 6 пълни с.л. доматено пюре
- 3 ч.л. червен пипер
- 2 дафинови листа
- 10-12 зърна черен пипер
- сол
- олио
Приготовление:
- Нарязваме зелето на ивици, претриваме го с 5-6 щипки сол.
- Запържваме за кратко нарязания на ситно лук.
- Прехвърляме и зелето, пържим за 5-6 мин. Наливаме 200 мл вряла вода, задушаваме на бавен огън под капак за 10 мин.
- Поръсваме с червен пипер, добавяме доматеното пюре.
- Разбъркваме, в тава редим пластове от зеле, дафинов лист, свинско филе. Най-отгоре покриваме със зеле, поръсваме със зрънца черен пипер. Поливаме със струйка олио.
- Поставяме тавата в леко затоплена фурна. Печем на 180 градуса за 90 мин.