Прясно зеле на фурна със свинско филе

Прясно зеле на фурна със свинско филе

Вкусна и лесна класическа рецепта за прясно зеле на фурна със свинско филе

Звездата в тази иначе класическа рецепта за свинско със прясно зеле е свинското филе Родопа Троян. Ако досега не сте пробвали тази комбинация, горещо Ви препоръчваме да опитате.

Свинско с прясно зеле е толкова класическа комбинация, колкото и свинско с ориз и свинско с картофи. Рецептата за свинско със зеле е задължителна част от всяка книга с българска национална кухня, като различните рецепти имат малки вариации. Приготвянето на свинско с прясно зеле е лесно, а резултатът е наистина много вкусен, ястие, което буди апетита на всеки. Ако искате дома Ви да се изпълни с аромат на вкусно ястие и да напомни кухнята на баба, то рецептата за свинско филе с прясно зеле е подходящата рецепта.

Продукти:

  • 1 кг свинско филе Родопа Троян
  • 1 зелка /1–1,2 кг/
  • 1 глава кромид лук
  • 6 пълни с.л. доматено пюре
  • 3 ч.л. червен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 10-12 зърна черен пипер
  • сол
  • олио

 

Приготовление:

  1. Нарязваме зелето на ивици, претриваме го с 5-6 щипки сол.
  2. Запържваме за кратко нарязания на ситно лук.
  3. Прехвърляме и зелето, пържим за 5-6 мин. Наливаме 200 мл вряла вода, задушаваме на бавен огън под капак за 10 мин.
  4. Поръсваме с червен пипер, добавяме доматеното пюре.
  5. Разбъркваме, в тава редим пластове от зеле, дафинов лист, свинско филе. Най-отгоре покриваме със зеле, поръсваме със зрънца черен пипер. Поливаме със струйка олио.
  6. Поставяме тавата в леко затоплена фурна. Печем на 180 градуса за 90 мин.