Рецепта за домашна мусака с кайма и спанак по Троянски
Лесна рецепта за вкусна мусака със спанак и сочна кайма Родопа Троян, щедро подправена с балканска чубрица и градински джоджен под дебела пухкава заливка и задължителната лъжица гъсто кисело домашно мляко. Съвършенство в чиния, което се приготвя сравнително бързо и не изисква особени кулинарни умения. Съвършенство в чиния, което се приготвя сравнително бързо и не изисква особени кулинарни умения. Събрани в едно ястие, спанака и каймата превръщат това ястие в пролетен специалитет, който е не само невероятно богат на вкус и аромати, а и дава сили и енергия 🍷.
Продукти:
- 500 г кайма Родопа Троян,
- 500 г спанак,
- 2 яйца,
- 3 супени лъжици растително масло,
- 1 връзка пресен лук,
- червен пипер,
- магданоз,
- чубрица
- джоджен,
- сол.
За заливката
- 2 яйца,
- 5 г брашно,
- 150 г кисело мляко.
Приготовение
Лукът се запържва леко в половината мазнина. След като омекне, се прибавя каймата и отново се запържва малко. Подправя се с червен пипер и сол. Спанакът се задушава в малко вода и щом поомекне, се оставя да се изцеди в гевгир. С готовия спанак се смесват двете твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета, останалото растително масло и ситно нарязаният магданоз. Всичко се размесва и се подправя с червен пипер и сол. В намазана с масло тавичка на редуващи се пластове се разстилат каймата и спаначената смес. Залива се с 1/2 чаена чаша топла вода и се пече в умерена фурна. От продуктите за заливката се приготвя смес, с която се залива ястието и се запича отново.