Рецепта за разкошно ястие от крехко свинско бон филе с горски билки и гъби в изключително ароматен и вкусен сос.
Ако отдавна искате да си приготвите медальони от свинско бон филе с горски билки и гъби, но до този момент не сте попаднали на подходяща рецепта, може да спрете с търсенето. Тук сте на правилното място. Имаме за Вас великолепна и лесна за изпълнение рецепта. Чудесното ястие за посрещане на гости, за празничен обяд или вечеря или просто за вкусен делник.
- 500 гр. свинско бон филе Родопа Троян
- 300 гр. гъби печурки
- 1 к. ч. бяло вино
- 1 к. ч. пилешки бульон
- 300 мл. готварска сметана
- 60 гр. краве масло
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. олио. сол
- млян черен пипер – на вкус
- планинска мащерка
- дива чубрица
Начин на приготовление
Какво е медальон? – Филе, което е нарязано и оформено, като кръгли медальони и е изпържено в загрята мазнина.
Месото се измива, подсушава се и се нарязва на медальони с дебелина около 4 сантиметра. Всяко парче месо се посолява, поръсва се с млян черен пипер и се овалва от всички страни в брашно. Изтръскват се от излишното брашно и се оставят да престоят около 15 минути (брашното леко да засъхне по месото).
Пилешкият бульон се изсипва в тенджерка и се вари на слаб огън, докато остане 1/3 от него. Готварската сметана се изсипва в тенджерка и се загрява на слаб огън, като от време на време се разбърква. Щом се затопли, котлона се изключва. Гъбите се измиват и се нарязват на тънки филийки. В тиган се слага 40 гр. от маслото и след като се разтопи се добавят гъбите, 1 щипка сол и черен пипер. Пържат се на силен огън до златисто. В дълбок тиган се слагат останалото масло и олиото. След като маслото се стопи се добавят медальоните.
Пържат се на среден огън до златисто, по около 5-6 минути от всяка страна. Готовите медальони се изваждат от тигана, излишната мазнина се изсипва, котлона се усилва и в тигана се налива виното.
Бърка се непрекъснато, докато всичкия нагар се разтвори и виното се изпари почти нацяло. После се добавят пилешкия бульон, готварската сметана, сол и млян черен пипер, мащерката и чубрицата . Котлона се намалява и соса се бърка непрекъснато, докато се сгъсти – да стане като крем. Накрая към готовия сос се добавят гъбите и свинските медальони. Разбърква се, изчаква се да заври (за да се смесят вкусовете) и се маха от котлона. Ястието се сервира топло с гарнитура от сварени картофи.