Вкусна и лесна рецепта за класическа гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана. Друго различно е, че най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца. В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие!
Продукти
- 400 гр. телешка кайма Родопа Троян
- 2 патладжана
- 4 картофа
- 2 тикички
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- 400 гр. пасирани домати
- 1 бр. канелена кора по желание
- 2-3 стръка пресен риган (1 ч.л. сушен )
- сол и пипер на вкус
Продукти за сос Бешамел:
- 100 гр. масло
- 100 гр. брашно
- 750 мл. прясно мляко
- 3 яйца
Приготовление
Патладжаните се режат на колелца, осоляват се и оставят в купа под наклон да се отцеди за 20-30 минути горчивият сок. След това се изплакват и подсушават. Запържват се по една минута от всяка страна в загрята мазнина. Изваждат се и оставят за кратко върху салфетка.
Картофите се обелват, нарязват се на колелца и се слагат в гореща вода за 5 минути. Отцеждат се и с тях се покрива тава за печене, намазана с малко мазнина.Тиквичката се нарязва на колелца, запържва се за минута и слага върху салфетка.
Лукът се нарязва на дребно и пържи в зехтин за минута. Чесънът се реже на дребно и слага при лука, след половин минута се добавя доматено пюре. Запържва се за 20-30 секунди и се слага кайма. Пържи се за няколко минути да стане на трохи и към нея се слагат доматите.
Посолява се и се слага канела по желание. Поръсва се със смлян черен пипер. Нарязва се на дребно риган и слага в тигана. Сместа се задушава 10 минути.
Приготвя се сос Бешамел като брашното се запържва в масло до златисто. След това се залива със студено прясно мляко и като се бърка непрекъснато с тел се оставя да заври.
В купа се разбиват леко яйцата. Постепенно към тях се налива горещият сос, като не спира бъркането. Слага се половината настърган кашкавал. В тавата при наредените картофи се слагат патладжани и покриват с половината кайма. Отгоре се редят тиквичките. Слага се останалата кайма и залива със белият сос с яйца и кашкавал. Повърхноста се покрива с останалият настърган на едро кашкавал. Мусаката се пече на 180° в предврително загрята фурна за 60 минути. Преди нарязване се оставя за 10 минути за да е по-лесно сервирането.
- 400 гр. кашкавал