Гръцка мусака

Гръцка мусака

Вкусна и лесна рецепта за класическа гръцка мусака

Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана. Друго различно е, че най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца. В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие!

Продукти

  • 400 гр. телешка кайма Родопа Троян
  •  2 патладжана
  • 4 картофа
  • 2 тикички
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 400 гр. пасирани домати
  • 1 бр. канелена кора по желание
  • 2-3 стръка пресен риган  (1 ч.л. сушен )
  • сол и пипер на вкус

Продукти за сос Бешамел:

  • 100 гр. масло
  • 100 гр. брашно
  • 750 мл. прясно мляко
  • 3 яйца

Телешка кайма Родопа Троян

Приготовление

Патладжаните се режат на колелца, осоляват се и оставят в купа под наклон да се отцеди за 20-30 минути горчивият сок. След това се изплакват и подсушават. Запържват се по една минута от всяка страна в загрята мазнина. Изваждат се и оставят за кратко върху салфетка.

Картофите се обелват, нарязват се на колелца и се слагат в гореща вода за 5 минути. Отцеждат се и с тях се покрива тава за печене, намазана с малко мазнина.Тиквичката се нарязва на колелца, запържва се за минута и слага върху салфетка.

Лукът се нарязва на дребно и пържи в зехтин за минута. Чесънът се реже на дребно и слага при лука, след половин минута се добавя доматено пюре. Запържва се за 20-30 секунди и се слага кайма. Пържи се за няколко минути да стане на трохи и към нея се слагат доматите.

Посолява се и се слага канела по желание. Поръсва се със смлян черен пипер. Нарязва се на дребно риган и слага в тигана. Сместа се задушава 10 минути.

Приготвя се сос Бешамел като брашното се запържва в масло до златисто. След това се залива със студено прясно мляко и като се бърка непрекъснато с тел се оставя да заври.

В купа се разбиват леко яйцата. Постепенно към тях се налива горещият сос, като не спира бъркането. Слага се половината настърган кашкавал. В тавата при наредените картофи се слагат патладжани и покриват с половината кайма. Отгоре се редят тиквичките. Слага се останалата кайма и залива със белият сос с яйца и кашкавал. Повърхноста се покрива с останалият настърган на едро кашкавал. Мусаката се пече на 180° в предврително загрята фурна за 60 минути. Преди нарязване се оставя за 10 минути за да е по-лесно сервирането.

  • 400 гр. кашкавал