Вкусна и лесна рецепта за крехко дърпано свиснко месо на конци – бавно печена свинска плешка на фурна
Една класическа рецепта за дърпано свинско на конци, което се разпада при натиск с вилицата. Съвършено крехко, ароматно и сочно, това свинско си заслужава всяка минута от времето за готвене. Идеално месно ястие за похапване като основно, мезе или на сандвичи. Рецептата за дърпано свинско месо е от онези, които отнемат няколко минути, за да съберем всички съставки и да ги пъхнем във фурната, а след това това обираме аплодисменти при сервиране.
Продукти:
-
- 1,5-2 кг. свинско месо плешка Родопа Троян
- 700 мл. телешки бульон
- 200 мл. Барбекю сос
- 50 мл. соев сос
- 20 мл. олио
- Лук
- Чесън
- Черен пипер
- Червен пипер
- Сол
- 2 с.л. Царевично нишесте (Използва се за сгъстяване на соса)
Приготовление
- Смесете всички подправки, заедно с олио, барбекю сос и соев сос. Втрийте сместа в месото и го сложете в тава.
- Пригответе бульона и го добавете към месото.
- Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор. Месото се покрива с алуминиево фолио и се пече около 3 часа, без да се отваря.
- След като времето за печене мине, месото се изкарва от фурната, без да се маха фолиото и се оставя за 20 минути. След това вече можете да премахнете фолиото. Пресипете соса от тавата в касерола. Раздърпайте месото с две вилици. То ще е много крехко и да се къса на конци.
- Включете котлона да загрява и сгъстете соса с помощта на царевично нишесте. За целта нишестето трябва да се разтвори в 50 мл. студена вода. Добавете разтвореното нишесте към соса на няколко пъти, в зависимост от гъстотата, която търсите и непрекъснато разбърквайте. Оставете за 2 минути на котлона.
- Овкусете месото със соса
Може да поднесете дърпаното свинско върху основа от картофено пюре.