Вкусна мусака с кайма и картофи

Вкусна мусака от кайма смес и картофи с заливка

Взема се около един килограм кайма смес Родопа Троян.

С 1/2 чаша мазнина се задушава 3 — 4 глави лук, нарязан на ситно. Смляното месо се прибавя веднага, след като лука омекне.

Смляното месо се пържи, докато се изпари водата.

след което се прибавят 7 — 3 домата (500 г), на дребно нарязани, и се запържват леко. Посолява се и се наръсва с 1/2 връзка ситно нарязан магданоз и чер пипер.

Около един килограм картофи се изчистват, измиват се и се нарязват на тънки филийки, полуизпържват се в малко мазнина и се нареждат в тавата — ред картофи, ред тънък пласт от запърженото месо, най-горният и най-долният пластове са от картофи.

Пече се във фурната до зачервяване.

Отделно с една кафена чашка мазнина се запържват три супени лъжици брашно до леко зачервяване, което се разрежда с 11/2 чаша прясно мляко, като се бърка с тел, за да получи равномерна гладкост.

Отстранява се от огъня, счупват се 2 — 3 яйца, посолява се, разбърква се добре, сипва се над мусаката и се разрежда равномерно по цялата тава.

Пече се наново до зачервяване в силна фурна.

Забележка: По желание на домакинята картофите могат да не се пържат отделно. Тогава се нарязват на по-дребни филийки или кубчета и се прибавят към смляното месо, преди да се сложат доматите. Общата смес се изсипва в тава и се пече.