Направете своята Коледа незабравима с добруджански варени гевреци по рецептата на баба Иванка

Днес Ви представяме една автентична и изпъленена с уют рецепта за постни варени гевреци на баба Иванка от Златна Добруджа, без които не минават Коледните празници!

Семейна традиция, вдъхновена от богатството и плодородието на българската земя и предавана от поколение на поколение, носеща духа на топлината и споделеността, на семейния уют до наши дни.

Продукти:

  • 500гр брашно;
  • 24 гр мая;
  • 1 к.л. захар;
  • 1 с.л.мед;
  • 1 ч.л. сол;
  • 300 мл вода.

Приготовление:

Замесва се гладко твърдо тесто от посочените продукти.

Оставя се на студено за да не втасва.

Оформят се гевречета, които се пускат във вряща подсладена с мед вода. Когато изплува геврека се изважда и се подрежда в тава.

Могат да се поръсят с едра морска сол.

Пекат се в загрята фурна до златисто.

 

Коледните гевреци са едни от най-старите и вкусни символи на коледарството. Те се наричат още кравайчета или просто колачета.

Най-често украсяват дървените тояги, с които момците обикалят за здраве и берекет.