Днес Ви представяме една автентична и изпъленена с уют рецепта за постни варени гевреци на баба Иванка от Златна Добруджа, без които не минават Коледните празници!
Семейна традиция, вдъхновена от богатството и плодородието на българската земя и предавана от поколение на поколение, носеща духа на топлината и споделеността, на семейния уют до наши дни.
Продукти:
- 500гр брашно;
- 24 гр мая;
- 1 к.л. захар;
- 1 с.л.мед;
- 1 ч.л. сол;
- 300 мл вода.
Приготовление:
Замесва се гладко твърдо тесто от посочените продукти.
Оставя се на студено за да не втасва.
Оформят се гевречета, които се пускат във вряща подсладена с мед вода. Когато изплува геврека се изважда и се подрежда в тава.
Могат да се поръсят с едра морска сол.
Пекат се в загрята фурна до златисто.
Коледните гевреци са едни от най-старите и вкусни символи на коледарството. Те се наричат още кравайчета или просто колачета.
Най-често украсяват дървените тояги, с които момците обикалят за здраве и берекет.