Вкусна и лесна рецепта за сочни свински ребра със сушени сини сливи по Троянски
Опитвали ли сте някога троянската гозба свински ребра със сушени сливи 🥩? Със сигурност помните онзи сладостен, карамелен вкус допълваш идеално свинските ребърца.
Сушените сини сливи са сред най-използваните в кулинарията сушени плодове в Троянско. Могат да бъдат добавяни не само към кейкове, торти и всякакви сладкиши, но и към основни ястия. Голяма част от дивечовото месо се приготвя със сини сливи, а много домакини ги добавят и към гозби със свинско и телешко месо.Сушените сини сливи са и много полезни. Те имат много по-висока енергийна стойност от пресните и съдържат множество витамини и други полезни за човешкия организъм вещества.
Сочните свински ребра са вкусни и благодатни за готвене, тъй като месото около тях е крехко и има достатъчно мазнина, която да го овкуси и да не му позволи да изсъхне и да стане жилаво. Сосът на ястието става толкова вкусен, че ако приготвяте свински ребра със сушени сливи по Троянски, задължително пригответе и няков друга препечена филийка хляб, защото няма да му устоите.
Продукти
- 1 кг свински ребра Родопа Троян
- 50 гр сланина
- 2 глави лук
- 2 стръка праз
- 1 морков
- ½ глава целина
- 2-3 скилидки чесън
- 200 г сушени сини сливи
- 200 мл вино
- 50 мл сливова ракия
- 2 сухи сладки или люти чушки
- олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци, след което го поръсете със захар и го намачкайте. Сушените сливи трябва да се накиснат в топла вода с добавени 50 мл сливова ракия.
Нарежете сланината на ситно и я сложете в тиган да се позапържи, заедно с малко олио, за да не прегаря. Към нея добавете лука и намалете котлона.
Когато лукът омекне, се добавя нарязаният на кръгчета праз. Настържете целината и морковите, добавете ги в тигана и оставете всичко да се позадуши. Накиснете сухите чушки във вряла вода и след това ги наситнете заедно със сините сливи ги добавете в тигана с лука. Нарежете ребрата.
Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете всички продукти в тава и ги поставете във фурната за около час и половина. Премахнете фолиото 15 минути преди готовност. След като изключите фурната оставете гозбата вътре още половин час.