Сланината – вкусна и полезна!

Сланина – вкусна и полезна!

Българската кухня е като душата на българина – щедра, необятна, топла и изпълнена с надежда. Тя също като нашият народ има многовековна история, белязана от кръстопътното разположение на земите ни.

Произходът на сланината може да бъде проследен до древните цивилизации, като е била използвана както за храна, така и за медицински цели. В България сланината е била основен хранителен продукт от векове, особено през зимните месеци, когато прясното месо е било оскъдно.

Сланината се използва широко в традиционната българска кухня, появявайки се в различни ястия като пържени картофи, пълнени чушки и капама.

Състав на сланината и начини на приготвяне

Какво съдържа сланината?

В зависимост от това от коя част на прасето е сланината, тя съдържа повече или по-малко мастна тъкан. Сланината от гръб, например, се състои от чиста мастна тъкан, докато коремната сланина или мраморираната сланина се произвеждат от мускулното месо на мрамориран свински корем.

Хранителна стойност ккал: 374 ккал

 • Въглехидрати: 0 гр
 • Протеини: 19,95 гр
 • Мазнини: 30,08 гр

Витамини

 • Витамин А: 0 µg
 • Витамин B1: 0,16 мг
 • Витамин В2: 0,16 мг
 • Витамин В6: 0,16 мг
 • Витамин С: 0 мг
 • Витамин Е: 0,28 мг
 • Минерали
 • Калций: 3 мг
 • Желязо: 0,77 мг
 • Калий: 97 мг
 • Магнезий: 10 мг
 • Натрий: 31 мг

Сланината се състои главно от мазнини, но също така съдържа малки количества протеини, витамини и минерали. Най-често срещаният тип сланина в България е сланината, която обикновено се използва за пържене или за приготвяне на различни ястия. Сланината може да се приготви и чрез осоляване, опушване или сушене, което води до продукти като панчета, гушка и сланина.

Сланината е продукт, сравнително богат на хранителни вещества, голяма част от които особено важни за нормалното функциониране на нашия организъм. Например, в състава свинската сланина могат да бъдат открити в завидно количество витамини (А, В3, В4, В5, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен), аминокиселини (сравнително голям брой аминокиселини, голяма част от които незаменими, като в най-голямо количество са аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин) и органични киселини (аспаргинова и глутаминова киселина).

Сланината е на второ място след маслото от дроб от треска по съдържание на витамин Д. Една супена лъжица свинска мас съдържа 0,025 микрограма вит. Д. Също е важно да се знае, че вит. Д е мастноразтворим и предразполага усвояването от организма на мастните киселини, включително и на наситените. Маста подсигурява перфектната комбинация от витамин Д и мастно-киселинни кофактори. Други източници на вит. Д, като жълтъците от яйца и черния дроб на пасищни кокошки, бледнеят в сравнение със свинската мас.

Балканска сланина Родопа Троян

Традиционно място в българската култура

Сланината заема специално място в българската култура, както като храна, така и като символ на националната идентичност. Често се консумира като мезе или гарнитура към ракия или вино и се смята за идеалното ястие за студените зимни месеци. Сланината също така присъства на празнични трапези и семейни събирания, подчертавайки нейната социална и културна значимост. Мазнина за готвене: Дълбок поглед към традиционното българско ястие

Алтернативни рецепти и вариации Докато традиционната сланина остава любима в България, има и няколко алтернативни рецепти, които включват различни видове сланина или методи на приготвяне. ​Например, някои варианти използват по-малко мазни видове сланина, докато други включват съставки като билки, подправки или плодове. Някои региони могат също да имат свои собствени уникални начини за приготвяне на сланина, като например използването на специфични видове дърва за опушване или специални техники за сушене.

Пушена царска сланина Родопа Троян

Сланината, със своята богата история, уникални съставки и централно място в българската култура, представлява кулинарно съкровище, което надхвърля простото определение за храна. Като изследваме произхода, съставките и традициите на този обичан продукт, можем да придобием по-дълбоко оценяване на неговата стойност и значение в страната. Независимо дали се наслаждавате на традиционна сланина или експериментирате с алтернативни рецепти, тази засищаща класика със сигурност ще продължи да радва поколенията българи.

До началото на ХХ в. свинската мас е класическа мазнина за готвене в цял свят. Именно тя е била тайната на перфектно бухналите сладкиши, на хрупкавото пържено пиле, на топящите се в устата бисквити и силно ароматните сосове.

10 ползи от сланината

1. Затопля

Една от основните причини да се препоръчва консумацията на сланина през студения сезон е нейният затоплящ ефект. Тя е доста ценен продукт по отношение на калоричността и е отличен източник за производство на енергия. Достатъчни са само няколко филийки от нея, за да се затоплите по-бързо.

2. Укрепва имунната система

Благодарение на високото си съдържание на селен, сланината перфектно укрепва имунната система на организма, предпазвайки го от вируси. И ако я консумирате с чесън, тогава изобщо няма да оставите никакъв шанс на вирусни инфекции да ви повалят.

3. Помага при настинки

Ако сте настинали, мазнините в сланината ще ви помогнат да се възстановите по-бързо. Още в древни времена настинките и усложнения след тях са били лекувани със сланина и свинска мас.

4. Възстановява отслабналия организъм

Установено е, че мазнините действат много по-добре от повечето лекарства. Може да разчитате на сланината за бързо възстановяване след сериозни заболявания. Тя е особено полезна при заболявания, придружени със загуба на тегло и изтощение. Същевременно нейната употреба не се свързва със странични ефекти.

5. Дава енергия

През зимата често нямаме достатъчно енергия и чувстваме постоянна умора. В 1 грам сланина се съдържат цели 9 ккал енергия. Освен това енергията, доставена от мазнините, се изразходва постепенно през целия ден.

6. Повишава метаболизма

Друга причина да консумирате сланина през зимата е нейното свойство да ускорява метаболитните процеси в организма. Всъщност, както знаете, през студения сезон метаболизмът се забавя и за да се засили се препоръчва ежедневно да консумирате по няколко парчета сланина. Поради съдържащите се в нея мастни киселини и фосфолипиди, не само се ускорява метаболитната активност, но също така се повлиява положително върху баланса на холестерола в организма. По този начин се насърчава детоксикацията на черния дроб чрез неутрализиране на токсините.

7. Запълва липсата на витамини

Знаете ли, че сланината е богат източник на витамини А, D, Е и каротин? Мазнините в нея спомагат и за запълване на витаминните запаси в организма, които се изразходват през зимата.

8. Насърчава загубата на тегло

Противно на общоприетото схващане, че от мазнините се пълнее, те помагат да отслабнете. И това е много важно през зимата, когато тялото работи на бавни обороти. Свинската мас помага за оптимизиране на храносмилането, подобряване на баланса на мазнините и контрола на апетита.

9. Засища бързо

Мазнините засищат бързо глада и по този начин ни спасяват от преяждане. Ето защо сланината може да бъде чудесна опция закуска през зимата. Ако искате да избегнете преяждането, просто хапнете няколко филийки сланина или бекон преди основното хранене.

10. Подобрява състоянието на кожата

Зимният сезон е огромно предизвикателство за кожата, особено когато тя е склонна към лющене, сухота, зачервяване. Полиненаситените мастни киселини в сланината съдействат за борба с негативните ефекти от ниските температури. Те имат положителен ефект върху липидната обвивка на кожата и подобряват нейния локален имунитет.

Пушена царска сланина

Защо качеството на свинската сланина е важно?

Съществува пряка връзка между качеството на продукта и ползите от него. Важно е свинската сланина да е чиста, правилно съхранявана и обработена. Ако желаете да извлечете максимума от подобен деликатес, тогава разгледайте  видовете вкусна сланина в каталога на Родопа Троян. Продаваме продукти с най-високо качество и за всеки вкус. Тук ще намерите пушена и осолена сланина с различни подправки, както и бекон. Изберете най-доброто за себе си и Вашите близки!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *