Вкусна и лесна рецепта за селска яхния с картофи и свинско от буркан Родопа Троян
Ако търсите идея за бързо приготвена, но богата на вкус домашна гозба, тази селска яхния с картофи и свинско от буркан е идеалното решение. Подходяща е както за делничен обяд, така и за уютна вечеря с цялото семейство.
Необходими продукти:
-
5–6 средно големи картофа
-
1 морков
-
1 глава кромид лук
-
2 скилидки чесън
-
1 червена чушка (прясна или печена)
-
1 супена лъжица доматено пюре или 1 настърган домат
-
1 чаена лъжичка червен пипер
-
Сол и черен пипер на вкус
-
1 дафинов лист
-
1 ч.л. чубрица (по желание)
-
Пресен магданоз за поръсване
-
Олио
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на зеленчуците:
Обелете и нарежете картофите на едри кубчета. Морковът се нарязва на колелца, лукът – на ситно, а чушката – на ивички. Чесънът се наситнява. -
Задушаване:
В подходяща тенджера загрейте малко мазнина (може да използвате част от мазнината от буркана). Задушете лука и моркова за 2–3 минути до омекване. Добавете чушката и чесъна и гответе още 2 минути. -
Овкусяване и добавяне на домат:
Прибавете червения пипер, разбъркайте бързо, след което добавете доматеното пюре или настъргания домат. Гответе, докато водата се изпари леко и доматите се сгъстят. -
Добавяне на картофите и месото:
Сложете нарязаните картофи и разбъркайте добре. След това добавете свинското месо от буркана заедно с част от желето или соса, ако е останал. -
Готвене:
Залейте с гореща вода, колкото да покрие продуктите. Добавете дафинов лист, сол, черен пипер и чубрица. Оставете да къкри на умерен огън около 30 минути или докато картофите омекнат напълно и яхнията се сгъсти. -
Финален щрих:
Малко преди да свалите от огъня, опитайте и при нужда коригирайте подправките. Поръсете с пресен магданоз.
Селската яхния с картофи и свинско от буркан е ястие, което съчетава удобството на консервираното месо с домашния вкус на традиционната българска кухня. Подходяща е за всяко време от годината, лесна за приготвяне и невероятно вкусна. Опитайте и ще се уверите сами!