Сарми с кисело зеле и кайма по Троянски

Сарми с кисело зеле и кайма

Как да приготвим най-вкусните сарми с кисело зеле и кайма

С годините зелевите сарми с кайма и ориз са се превърнали в емблематично ястие за българската трапеза. Всяко семейство в Троян има своя рецепта за приготвяне на вкусни сарми, която се предава от поколение на поколение. Зелевите сарми са едни от най – сгряващи душата ястия в любимите зимни кулинарни български традиции.

Без значение как ги наричаме – сармите на баба или вкусните зелеви сърми на мама – винаги ще има ястие, които означава много за всички нас. То означават сладки спомени, несравними вкусове и безусловна любов, която нашите майки са ни давали.
Всяка майка има своя специална рецепта, която е обичана от цялото семейство, и винаги е приготвена перфектно и с много любов за мен за  теб, за нас.

Продукти:

  • 20 листа кисело зеле
  • 2 – 3 глави лук
  • 500 г кайма смес Родопа Троян
  • 1 чаша ориз
  • 1 чаша доматено пюре
  • червен пипер
  • черен пипер
  • балканска чубрица
  • кимион
  • олио

Кайма - 500 гр.

Приготовление:

Запържете ситно нарязания лук и добавете каймата и малко вода. Когато каймата е почти готова, прибавете ориза, доматеното пюре и една чаша вода. Разбърквайте, докато оризът поеме водата, и накрая добавете и подправките. В плънката за сармите с кисело зеле и кайма задължително трябва да присъстват традиционните български подправки като балканска чубрица, мащерка, сминдух, а някои слагат и кимион.
Изрежете твърдата част на всяко зелево листо. Сложете малко от плънката в центъра и завийте сармата.
Подредете готовите сарми в тенджера и добавете чаша или две вода, завийте отгоре с няколко зелеви листа и варете на бавен огън. Сармите могат да се приготвят и постни – без кайма, като в ориза се добавят стафиди и орехови ядки.

 

Как да приготвим най-вкусните сарми с кисело зеле и кайма

Зелеви сарми със кайма могат да се сготвят във всякакви варианти – сварени в тенджера, варени и след това запечени в тавичка, но приготвените в глинен гювеч те са неустоимо вкусни и придобиват апетитна и вкусна коричка!

При приготвяне в глинен гювеч, на дъното на гювеча се нареждат няколко листа кисело зеле и върху тях се поставят плътно завитите сарми.  Добре е да ги наредите сармите плътно една до друга, за да не се развият.
Добавя се малко олио и зелев сок, колкото да покрие наполовина продуктите в съда. Гювечът се захлупва плътно и се слага в слаба фурна да се пече за около 2 часа.

Големината на сармите също варира според вкуса и желанието на този, който ги приготвя.