Как да приготвим най-вкусните сарми с кисело зеле и кайма
С годините зелевите сарми с кайма и ориз са се превърнали в емблематично ястие за българската трапеза. Всяко семейство в Троян има своя рецепта за приготвяне на вкусни сарми, която се предава от поколение на поколение. Зелевите сарми са едни от най – сгряващи душата ястия в любимите зимни кулинарни български традиции.
Без значение как ги наричаме – сармите на баба или вкусните зелеви сърми на мама – винаги ще има ястие, които означава много за всички нас. То означават сладки спомени, несравними вкусове и безусловна любов, която нашите майки са ни давали.
Всяка майка има своя специална рецепта, която е обичана от цялото семейство, и винаги е приготвена перфектно и с много любов за мен за теб, за нас.
Продукти:
- 20 листа кисело зеле
- 2 – 3 глави лук
- 500 г кайма смес Родопа Троян
- 1 чаша ориз
- 1 чаша доматено пюре
- червен пипер
- черен пипер
- балканска чубрица
- кимион
- олио
Приготовление:
Запържете ситно нарязания лук и добавете каймата и малко вода. Когато каймата е почти готова, прибавете ориза, доматеното пюре и една чаша вода. Разбърквайте, докато оризът поеме водата, и накрая добавете и подправките. В плънката за сармите с кисело зеле и кайма задължително трябва да присъстват традиционните български подправки като балканска чубрица, мащерка, сминдух, а някои слагат и кимион.
Изрежете твърдата част на всяко зелево листо. Сложете малко от плънката в центъра и завийте сармата.
Подредете готовите сарми в тенджера и добавете чаша или две вода, завийте отгоре с няколко зелеви листа и варете на бавен огън. Сармите могат да се приготвят и постни – без кайма, като в ориза се добавят стафиди и орехови ядки.
Зелеви сарми със кайма могат да се сготвят във всякакви варианти – сварени в тенджера, варени и след това запечени в тавичка, но приготвените в глинен гювеч те са неустоимо вкусни и придобиват апетитна и вкусна коричка!
При приготвяне в глинен гювеч, на дъното на гювеча се нареждат няколко листа кисело зеле и върху тях се поставят плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите сармите плътно една до друга, за да не се развият.
Добавя се малко олио и зелев сок, колкото да покрие наполовина продуктите в съда. Гювечът се захлупва плътно и се слага в слаба фурна да се пече за около 2 часа.
Големината на сармите също варира според вкуса и желанието на този, който ги приготвя.