Рецепта за страхотни пържени пилешки крилца с нежна хрупкава коричка
Пържените пилешките крилца са любими за всеки! Има ли ги в менюто, то често се спираме точно на тях. И често възниква въпросът “Как да приготвим страхотни пържени пилешки крилца вкъщи?”
Е, отговорът на този въпрос е го даваме в днешната изпитана рецепта, защото пържените пилешки крилца се приготвят наистина лесно, можем да я наречем дори и топ рецепта.
Пържените пилешки крилца не изискват никакви специални условия и приготовления, могат да бъдат приготвени във всеки един момент в домашни условия. Дали защото се приготвят бързо и лесно, или защото са много вкусни, или пък защото са идеалното мезе както за чаша бира, така и за чаша вино ги приготвя почти всяка домакиня, така че заредете се с качествено охладено пилешко месо от Родопа Троян и сте готови за старт на това кулинарно изккушение:
Продукти
- 8 броя пилешки крилца Родопа Троян
- олио за дълбоко пържене
- 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
- шепа печени фъстъци
- 1 с. л. сусам
За маринатата
- ½ ч. л. морска сол
- ½ ч. л. черен пипер
- ½ парче джинджифил с големина колкото палец (ситно нарязан)
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 200 г царевично брашно или царевично нишесте
- 1 ч. л. бакпулвер
За соса
- 1 ч.л. горчица
- 1 с. л. червен пипер
- 2 с.л. лек соев сос
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. ябълков оцет
Приготовление
Разрежете през ставата пилешките крилца, за да разделите крилетките и барабаните, за да ги пържите по-лесно, без да използвате прекомерно количество мазнина. Поставете в голяма купа за смесване и втрийте добре маринатата около всички пилешки крилца, като използвате царевично брашно/царевично нишесте и бакпулвер накрая. Смесете съставките за соса в купа, докато захарта се разтвори напълно.
Създайте своя уок часовник, започвайки в 12 часа с купа с мариновани пилешки крилца, последвани от фъстъци, чесън и накрая “Сосът”.
Напълнете уок или фритюрник до 1/3 с растително масло и загрейте до 180°C. Тествайте температурата на мазнината, като поставите върха на дървен инструмент, като шиш или клечка за хранене, в мазнината: ако дървото започне да се пени след секунда или повече, температурата на мазнината е достигнала 180°C.
Внимателно добавете пилешките крилца в мазнината и запържете за 1 минута, преди да намалите котлона на среднослаб огън. Продължете да пържите дълбоко за 6-8 минути, като обръщате от време на време пилешките крилца, докато станат много хрупкави и златисто кафяви.
Отцедете в тава, покрита с кухненска хартия и след това изсипете излишната мазнина внимателно през цедка в термоустойчива купа.
Върнете уока на среден огън, добавете 2 с.л. растително масло и запържете фъстъците за 30 секунди, преди да добавите чесъна. След това добавете сушените люти чушки, запържете, като разбърквате за 30 секунди, увеличете котлона на силно и изсипете соса.
Оставете да заври и намалете соса наполовина, докато се сгъсти до лека текстура на сироп (приблизително 1-2 минути). Добавете пърженото пиле в уок и разбъркайте, докато се покрие напълно със соса.