Плескавица с телешка кайма, бекон и кашкавал

плескавица с телешка кайма бекон и кашкавал родопа троян

Днес Ви представяме една изпитана и изумително вкусна рецепта за плескавица с телешка кайма, бекон и кашкавал

Сочна телешка плескавица, поднесена с лук, люто чушле и домашно приготвен и изпечен хляб.  Как да си приготвим тази рецепта по най-вкусния начин и да се наслаждаваме на живота?

Направата на плескавицата се състои в смесването на мляно месо със ситно нарязан кромид лук, люти чушки, кашкавал, черен пипер и някои други подправки. Автентичната сръбска плескавица се прави от телешко месо. За да е хубава, вкусна и сочна изберете телешка кайма Родопа Троян . Месото се подправя със сол, черен пипер и вегета. Най-добрият вариант за приготвянето на плескавица е да имате скара на дървени въглища, скара или оребрен тиган. Задължително намажете скарата с олио, сланина или с глава лук за по-богат вкус.

Телешка кайма - 500 гр.

Продукти

Бекон плочка

Начин на приготвяне

Към телешката кайма се прибавя кубчето бульон, което предварително е полу-разтворено в две супени лъжици вода. След което, каймата се подправя с черния пипер, пикантния червен пипер и солта . Беконът и кашкавалът се нарязват на кубчета и се прибавя между двете добре оформени, от каймата, кръгчета. Получените кюфтета се изпичат върху добре нагорещена скара, до зачервяване на каймата.

Каква е историята на плескавицата?

Плескавица (на сръбски език: Пљескавица) е традиционно сръбско и балканско ястие от мляно месо, изпечено на скара. Плескавицата е много популярна в централните и западни Балкани, конкретно в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, където може да се намери във всяко населено място, но неговата популярност непрекъснато расте, ставайки много популярно ястие и в Австрия, и Германия.

Приготвянето на плескавицата включва смесването на мляното месо със ситно нарязан кромид лук, люти чушки, кашкавал, черен пипер и други подправки.

В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната Лесковашка скара. Тази плескавица е с пикантен (лют) вкус, като каймата е смес от телешко и свинско месо. Често при приготвянето на плескавица се добавя каймак.

От 2007 година сместа с която се приготвя Лесковашката скара е защитена сръбска търговска марка, а сертификат е получен от Сръбския институт за храните.

Македонската плескавица се приготвя изцяло от говеждо месо. Хайдушката плескавица се прави от смесено месо – говеждо и свинско месо, като може да се пълни с кашкавал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *