Пилешко вретено

Вкусна и лесна рецепта за пилешко вретено на фурна

Пилешкото вретено е сред любимите вкусни ястия, които можете да си направите вкъщи. Приготвя се много лесно, впечатлява както като външен вид, така и като вкус и е идеално ястия за вечеря с приятели и е чудесна алтернатива на пилешките вкусотии от заведенията за бързо хранене.

Продукти за 4 порции

  • 1600 гр пилешки гърди Родопа Троян
  • 8 с.л. масло
  • 600 гр гъби
  • 8 кисели краставички
  • 4 червена чушка
  • 160 гр топено сирене
  • 150гр кашкавал
  • 200мл. бяло вино
  • 100 мл. олио
  • черен пипер
  • сол

 

Приготовление

  1. Пилешките гърди се начукват с дървено чукче през найлонова торбичка, докато станат тънки филета.
  2. Пресните гъби се нарязват на филийки и се задушават в маслото с малко сол.
  3. Киселите краставички се нарязват на ивички, червената чушка и топеното сирене – също. Джинджифилът се реже на ситно.
  4. Гъбите се разстилат върху пилешкото, върху тях – краставичките, след това маслините и накрая сиренето. На няколко места се слага джинджифил, поръсва се с черен пипер и се завива на роле, което се увива внимателно с конец.
  5. Намазва се йенска тенджера с капак с олио, налива се бялото вино и пилешкото руло се поставя. Намазва се с олио и се поръсва с настърган кашкавал.
  6. Захлупеният съд се поставя в студена фурна, след което печката се включва на 200 градуса. Ястието се пече около час, след което съдът се отхлупва и се пече още 20-30 минути на вентилатор, докато течността почти се изпари и отгоре се образува златиста коричка.
  7. Поднасясе се с гарнитура от задушени зеленчуци.