Пълнени сушени чушки с кисело зеле в гювеч
Тази вкусна автентична рецепта от Троянския край, ще Ви легне на сърце от първата хапка! Пълнените сушени чушки с кайма и ориз се числят към типичните представители на българската национална кухня, а рецептата за пълнени чушки с месо присъства в различни варианти във всяка българска кухня.
Подобно на рецептата за мусака например, рецептата за пълнени сушени чушки с кайма и ориз спада към рецептите към които прибягваме, когато искаме да приготвим засищащо основно ястие, което да е вкусно, запомнящо се и любимо.
Продукти:
- 15 – 20 бр. сухи чушки
- една кисела зелка
- 1-2 стръка праз
- 300 гр свинска кайма
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1/2 ч.ч. булгур
- 1ч.ч. зелева чорба
- 5 с.л. растителна мазнина
- 1 ч.л. черен пипер
- 1ч.л. чубрица
- ½ ч.л мащерка
- ½ ч.л риган
Приготовление:
Чушките се почистват от семето и се заливат с вряла вода да омекнат за около 15 минути.
Празът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио.
От зелето се отделят външните листа,те ще послужат по-късно,а вътрешните се наситняват и се добавят при праза.
Добавят се и измитите булгур и ориз, разбърква се добре сместа,подправя се с чубрица.
Залива се с чаша топла вода и се оставя на огъня,докато се поеме течността. Посолява се много малко,защото зелето е солено.
На дъното на гювеча или тендежерата се нареждат половината от отделените зелеви листа.
Отцедените чушки се пълнят със сместа и се подреждат отгоре.
Между тях може да се поставят и няколко зелеви сармички. Загъват се с останалите листа,затискат се с чинийка и се заливат с 2ч.ч. зелева чорба и една чаша топла вода.
Варят се на много слаб огън 1 час. Ако са в глинен съд се пекат в слаба фурна.
Оставят се да поизстинат,да стегнат и тогава се вадят.
Така приготвени , сушените пълнени чушки са истинско кулинарно изкушение. Вкусни са както топли,така и студени!