Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Българската традиционна кухня е много богата и разнообразна. Има традиционни ястия, които се приготвят по различен начин във всеки край на България. Но на върха на българската кулинария безспорно стоят основните ястия

Троянският край се слави с гостоприемството на местните хора, от колорита и ентусиазма, с който те пазят традициите и обичаи си и не на последно място – от вкусната храна, с която се слави този край. Рецептите за тях са предавани от поколение на поколение и пазят автентичния дух на България в себе си.

Днес Ви представяме една лесна и изпитана рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз на фурна. Класическа рецепта за хубаво българско ястие с невероятен вкус, ястие, което винаги ще остане любимо на малки и големи.  

Пълнените чушки с кайма и ориз се числят към типичните представители на българската национална кухня, а рецептата за пълнени чушки с месо присъства в различни варианти във всяка българска кухня.

Тази вкусна рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз спада към рецептите към които прибягваме, когато искаме да приготвим като основно ястие, което да е вкусно, а същевременно непретенциозно и любимо.

Вариантът на рецепта за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз е с бял сос, който е по желание, но прекрасно допълва основното ястие и го прави още по-вкусно.

Първата стъпка от рецептата за пълнени чушки с кайма и ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза.

Продукти за пълнени чушки с кайма и ориз:

  • 10-12 чушки / пиперки
  • 500-600 гр. кайма Родопа Троян
  • 1 гл. лук
  • 1 морков
  • 1 домат (настърган) или 1/2 ч. ч. от консерва
  • 2/3 ч. ч. ориз
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 с.л. балканска чубрица

Кайма свинска - 500 гр., плик

Сос за пълнените чушки / пиперки с кайма:

  • 2 яйца
  • 2 с. л. л. с връх брашно
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 200 мл. прясно мляко

Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка чушка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята 200 градуса фурна.

Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.
За приготвянето на соса за пълнените чушки / пиперки с кайма разбивате в яйцата и киселото мляко.

В сух сгорещен тиган изсипвате брашното и като разбърквате с дървена лъжица го запичате за 2-3 минути докато стане леко розово. Сваляте тигана от котлона и към препеченото брашно добавяте няколко лъжици от соса на ястието, разбърквате добре и добавяте и сместа от разбитите яйца и кисело мляко.

Разбърквате до получаване на хомогенна смес.