Българската традиционна кухня е много богата и разнообразна. Има традиционни ястия, които се приготвят по различен начин във всеки край на България. Но на върха на българската кулинария безспорно стоят основните ястия
Троянският край се слави с гостоприемството на местните хора, от колорита и ентусиазма, с който те пазят традициите и обичаи си и не на последно място – от вкусната храна, с която се слави този край. Рецептите за тях са предавани от поколение на поколение и пазят автентичния дух на България в себе си.
Днес Ви представяме една лесна и изпитана рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз на фурна. Класическа рецепта за хубаво българско ястие с невероятен вкус, ястие, което винаги ще остане любимо на малки и големи.
Пълнените чушки с кайма и ориз се числят към типичните представители на българската национална кухня, а рецептата за пълнени чушки с месо присъства в различни варианти във всяка българска кухня.
Тази вкусна рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз спада към рецептите към които прибягваме, когато искаме да приготвим като основно ястие, което да е вкусно, а същевременно непретенциозно и любимо.
Вариантът на рецепта за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз е с бял сос, който е по желание, но прекрасно допълва основното ястие и го прави още по-вкусно.
Първата стъпка от рецептата за пълнени чушки с кайма и ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза.
Продукти за пълнени чушки с кайма и ориз:
- 10-12 чушки / пиперки
- 500-600 гр. кайма Родопа Троян
- 1 гл. лук
- 1 морков
- 1 домат (настърган) или 1/2 ч. ч. от консерва
- 2/3 ч. ч. ориз
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с.л. балканска чубрица
Сос за пълнените чушки / пиперки с кайма:
- 2 яйца
- 2 с. л. л. с връх брашно
- 2 с. л. кисело мляко
- 200 мл. прясно мляко
Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка чушка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята 200 градуса фурна.
Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.
За приготвянето на соса за пълнените чушки / пиперки с кайма разбивате в яйцата и киселото мляко.
В сух сгорещен тиган изсипвате брашното и като разбърквате с дървена лъжица го запичате за 2-3 минути докато стане леко розово. Сваляте тигана от котлона и към препеченото брашно добавяте няколко лъжици от соса на ястието, разбърквате добре и добавяте и сместа от разбитите яйца и кисело мляко.
Разбърквате до получаване на хомогенна смес.