Традиционна рецепта за Новоселска Новогодишна баница на баба Данка
Любимо българско ястие, което помним още от детството си, приготвяно с много любов от нашите майки и баби е Новоселска Новогодишна баница на баба Данка, в която според традицията се поставят дрянови пъпки, които са се наричат за здраве, късмет, благополучие, успехи и плодородие.
Продукти:
За домашните ръчно точени кори:
- 1 яйце
- 1 ч.ч. вода
- щипка сол
- 1 с.л. олио
- брашно, колкото поеме
Плънка:
- 300гр сирене
- 200гр мас/масло
- 100мл олио
Приготовление:
- Загрейте фурната на 200 градуса
- Разтопете маста или маслото с олиото
- Намажете една тава с малко мазнина
- Сложете една или две кори в тавата
- Намажете обилно с мазнина
- Наръсете със сирене
- Повторете стъпка 4, 5 и 6 още няколко пъти
- Последната кора намажете обилно с мазнина
- Печем 30мин
- Горещата милина напръскваме обилно със студена вода и наръсваме със захар.
- В милината можете да скриете новогодишните си късмети преди да я изпечете!