Мусака от тиквички и кайма

Рецепта за вкусна и лесна за приготвяне мусака от тиквички и кайма Родопа Троян

Едно от най-обичаните и най-често приготвяните ястия е мусаката.Предложената тук рецепта за мусака от тиквички и кайма е класическа, лесна и подходяща и за по-неопитните готвачи. Приготвя се бързо, за малко повече от час, и ще разнообрази приятно менюто на семейството Ви през седмицата.

Мусаката от тиквички и кайма е чудесна лека и в същото време засищаща вечеря, която ще удовлетвори всички – и тези, които обичат тиквички, и онези, които не могат без месо.

Продукти

  • 1/2 кг кайма Родопа Троян
  • 1/2 кг тиквички
  • 1 глава лук (малка)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 връзка копър
  • 1 домат / пюре
  • 1 скилидка чесън
  • 3/4 ч.л. червен пипер
  • олио за пържене
  • сол и черен пипер на вкус
за заливката:
  • 2 яйца
  • 250 г кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • сол на вкус

 

Кайма - 500 гр.

Приготовление

Лукът се нарязва на дребно и се запържва се до златисто в дълбок тиган със сгорещено олио. Добавя се пресованият чесън и след няколко секунди се слага каймата. Готви се при непрекъснато бъркане, докато се получат трохи и остане на мазнина.
Посолява се, поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя оризът. След 2-3 минути се прибавя обеленият и нарязан на ситно домат, готви се още минута-две и се дърпа от огъня. Прибавя се по-голямата част от наситнения копър и се разбърква.
Тиквичките се нарязват на малки кубчета и се слагат в голяма тава. Посоляват се. Изсипва се сместа от тигана и се разбърква. Тигънат се изплаква с 3 и 1/2 ч.ч. гореща вода, която се налива в тавата. Ястието се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 45-50 минути, до готовност.
Накрая се залива с киселото мляко, разбъркано добре с малко сол, яйцата и брашното. По желание на няколко места се поставят и парченца масло. Допича се до приятен загар и се сервира топло, поръсено с останалия копър.