Рецепта за вкусна мусака с карфиол и кайма
Мусаката с карфиол и кайма е лесна, свежа и много вкусна, чудесна есенна идея за бърза вечеря. Една различна мусака, която освен като интересно основно ястие е и вкусно мезе за бира или чаша вино.
Продукти:
- 500 гр. кайма Родопа Троян
- 1 голяма глава карфиол
- 1 червена чушка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 к. л. червен пипер
- 3 яйца
- 400 гр. кисело мляко
- 100 гр. кашкавал
- сол
- зехтин
- щипка магданоз
- черен пипер
Приготовление
Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за две минути. След това се слага в ледена вода и се нарязва на парченца.
Нарязаните на ситно лук, червена чушка, морков и чесън се запържват в загрят зехтин. Добавя се каймата и се пържи, докато се раздроби.
След това се слагат доматеният концентрат, телешкият бульон и чубрицата. Сместа се оставя на котлона, докато заври. Добавя се карфиолът и ястието се прехвърля в тава.
Пече се около 40 минути в загрята фурна на 200 градуса. Яйцата се разбиват с киселото мляко, кашкавал и брашно. Мусаката се залива със сместа и се запича за още 10 минути.
Готовото ястие се поръсва с накълцан пресен магданоз.