Мусака с карфиол и кайма

Мусака с карфиол и кайма Родопа Троян

Рецепта за вкусна мусака с карфиол и кайма

Мусаката с карфиол и кайма е лесна, свежа и много вкусна, чудесна есенна идея за бърза вечеря. Една различна мусака, която освен като интересно основно ястие е и вкусно мезе за бира или чаша вино.

Продукти:

  • 500 гр. кайма Родопа Троян
  • 1 голяма глава карфиол
  • 1 червена чушка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 к. л. червен пипер
  • 3 яйца
  • 400 гр. кисело мляко
  • 100 гр. кашкавал
  • сол
  • зехтин
  • щипка магданоз
  • черен пипер

Приготовление

Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за две минути. След това се слага в ледена вода и се нарязва на парченца.

Нарязаните на ситно лук, червена чушка, морков и чесън се запържват в загрят зехтин. Добавя се каймата и се пържи, докато се раздроби.

След това се слагат доматеният концентрат, телешкият бульон и чубрицата. Сместа се оставя на котлона, докато заври. Добавя се карфиолът и ястието се прехвърля в тава.

Пече се около 40 минути в загрята фурна на 200 градуса. Яйцата се разбиват с киселото мляко, кашкавал и брашно. Мусаката се залива със сместа и се запича за още 10 минути.

Готовото ястие се поръсва с накълцан пресен магданоз.