Кюфтета мариновани

Пържени кюфтета от кайма смес с доматен маринован сос

Рецепта за вкусни пържени кюфтенца в маринован сос.

Ароматът на тези вкусни кюфтета със сос ще събере семейството около масата и ще Ви предразположи към сладки приказки

Взема се около 3/4 килограм кайма Родопа Троян, слага се се в тавичка и към нея се прибавят 1 — 2 глави лук, нарязан на ситно, една връзка магданоз, също ситно нарязан, 1 — 2 яйца, сол, 1/4 кг сух бял хляб, обелен от кората и накиснат във вода или прясно мляко.

Всичко това се омесва добре, правят се кюфтета с големина по желание, посплескват се с ръка и се овалват леко в брашно. Кюфтета се пържат се в силно сгорещена мазнина.

Отделно се приготвя маринованият сос по следния начин:

  1. С 2 лъжици мазнина се задушават докато омекнат 2 — 3 глави лук, на ситно нарязан, 1 — 2 моркова, и 1/2 глава целина, нарязани на дребни кубчета.
  2. Прибавят се последователно една лъжица доматено пюре, една лъжица брашно, позапържват се и се заливат с 11/2 чаши гореща вода или бульон.
  3. Прибавят се една глава счукан чесън, 1/2 кафена чаша оцет, сол на вкус, чер пипер, 1 — 2 дафинови листа, бахар на зърна и 1/2 връзка магданоз.
  4. След като поври на огъня, сосът се претрива през цедка.

Кюфтетата се заливат при поднасяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *