Рецепта за най-вкусната класическа лазаня и как да си я приготвим сами
Лазанята е най-широкото макаронено изделие. Този вид паста се продава като плоски ленти или квадратни кори. Някои видове не се нуждаят от предварително варене за ястията, които се пекат.
Има и видове, които се варят предварително 10-15 минути. Особено ефектни са цветните кори с добавка на спанак и домати. Всяка лазаня преди запичане се полива с малко сос.
Предлагаме Ви доза вдъхновение за италианска кухня с тази вкусна и изпитана рецепта за лазаня с кайма
Продукти за месния сос:
- 100 г шарена сланина или бекон Родопа Троян
- 1 глава лук
- 1 морков
- 100 г целина
- 2 супени лъжици зехтин
- 400 г кайма смес от телешко и свинско Родопа Троян
- 100 мл месен бульон
- 1 малка консерва домати, нарязани (около 400 г)
- риган, мащерка, сол и черен пипер
Как да приготвим сос бешамел
Продукти за сос бешамел:
- 75 г масло
- 50 г брашно
- 600 мл прясно мляко
- сол, черен пипер и индийско орехче
Смесете с:
- 3 супени лъжици масло
- 250 г зелена лазаня
- 50 г пармезан, настърган
- 50 г меко сирене, настъргано
Стъпки за Приготвяне на лазаня:
С остър нож отделете сланината от кожата и хрущяла и я нарежете на малки кубчета. Обелете лука и морковите, почистете целината, нарежете всички зеленчуци на малки кубчета.
Нагорещете зехтина в тенджера за задушаване и запържете в нея сланината и нарязаните зеленчуци, като бъркате непрекъснато.
Постепенно добавете каймата, като не спирате да бъркате, докато се получи ронлива смес, а след това залейте с месния бульон.
Подправете месния сос с доматеното пюре, билките, солта и черния пипер и го оставете да ври под капак, да къкри на слаб огън около 30 минути.
Междувременно пригответе соса бешамел:
Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и оставете на огън, като разбърквате непрекъснато, докато сместа стане златиста. Постепенно налейте прясното мляко, като разбърквате постоянно.
Подправете соса със сол, черен пипер и индийско орехче и го оставете леко да къкри в отворена тенджера около 10 минути.
Намажете голям, правоъгълен огнеупорен съд с 1 супена лъжица масло.
Чрез редуване поставете в съда слой кори за лазаня, месен сос, сос бешамел и смесеното сирене. Най-горният слой от соса бешамел трябва да бъде поръсен с кашкавал.
Най-отгоре поставете останалото масло на малки бучки.