Класическа лазаня с кайма

класическа лазаня с кайма

Рецепта за най-вкусната класическа лазаня и как да си я приготвим сами

Лазанята е най-широкото макаронено изделие. Този вид паста се продава като плоски ленти или квадратни кори. Някои видове не се нуждаят от предварително варене за ястията, които се пекат.

Има и видове, които се варят предварително 10-15 минути. Особено ефектни са цветните кори с добавка на спанак и домати. Всяка лазаня преди запичане се полива с малко сос.

Предлагаме Ви доза вдъхновение за италианска кухня с тази вкусна и изпитана рецепта за лазаня с кайма

Продукти за месния сос:

  • 100 г шарена сланина или бекон Родопа Троян
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 100 г целина
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 400 г кайма смес от телешко и свинско Родопа Троян
  • 100 мл месен бульон
  • 1 малка консерва домати, нарязани (около 400 г)
  • риган, мащерка, сол и черен пипер

Кайма - 500 гр.

Как да приготвим сос бешамел

Продукти за сос бешамел:

  • 75 г масло
  • 50 г брашно
  • 600 мл прясно мляко
  • сол, черен пипер и индийско орехче

Смесете с:

  • 3 супени лъжици масло
  • 250 г зелена лазаня
  • 50 г пармезан, настърган
  •  50 г меко сирене, настъргано

сос бешамел

Стъпки за Приготвяне на лазаня:

С остър нож отделете сланината от кожата и хрущяла и я нарежете на малки кубчета. Обелете лука и морковите, почистете целината, нарежете всички зеленчуци на малки кубчета.

Нагорещете зехтина в тенджера за задушаване и запържете в нея сланината и нарязаните зеленчуци, като бъркате непрекъснато.

Постепенно добавете каймата, като не спирате да бъркате, докато се получи ронлива смес, а след това залейте с месния бульон.

Подправете месния сос с доматеното пюре, билките, солта и черния пипер и го оставете да ври под капак, да къкри на слаб огън около 30 минути.

Междувременно пригответе соса бешамел:

Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и оставете на огън, като разбърквате непрекъснато, докато сместа стане златиста. Постепенно налейте прясното мляко, като разбърквате постоянно.

Подправете соса със сол, черен пипер и индийско орехче и го оставете леко да къкри в отворена тенджера около 10 минути.

Намажете голям, правоъгълен огнеупорен съд с 1 супена лъжица масло.

Чрез редуване поставете в съда слой кори за лазаня, месен сос, сос бешамел и смесеното сирене. Най-горният слой от соса бешамел трябва да бъде поръсен с кашкавал.

Най-отгоре поставете останалото масло на малки бучки.

лазаня със сос бешамел болонезе