Вкусни домашни кифлички с шунка

вкусни домашни кифли с шунка

Вкусно решение за похапване между обед и вечеря са солените кифлички с нежен пълнеж от шунка Родопа Троян.

Освен, че са много симпатични, тези солени кифлички са прекрасни за следобедна закуска и всякакви междинни хапвания. Тестото за тези меки и изпълнени с аромати кифлички се приготвя без мая и затова са изключително бързо решение, когато искате да изненадате някого с вкусна закуска.

Съставки:

Плънка:

  •  50 г шунка Пикник Родопа Троян (12 филийки шунка Пикник или 12 малки парченца кренвирши)
  • 50гр настърган кашкавал
  • 2 бр. червени чушки

За тестото:

  • 300 г пшеничено брашно
  • 1 пак. бакпулвер
  • 125 г извара
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 75 мл олио
  • 1 бр. белтъка
  • 1 ч.л. сол

Допълнително:

  • 1 бр. жълтъци
  • 1 с.л. прясно мляко
  • 15 г сусам
  •  3 г босилек (щипка)
  • 3 г чубрица (щипка)

Приготвяне:
Подгответе и претеглете всички продукти предварително.

Изрежете парче хартия за печене с размерите на тавата. Загрейте фурната за печене предварително на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на горещ въздух.

Измийте и почистете чушките от семената.

Нарежет ги на 24 ленти.

Тесто: Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте в подходяща купа за разбъркване.

Добави останалите съставки за тестото . С помощта на миксер и куки за тестото разбъркай сместа първо на ниска, след това на висока степен до получаването на гладко тесто (Не разбърквайте твърде дълго, за да не започне да лепне.)

Върху набрашнена повърхност разточете тестото на кръгла кора (с диаметър 40 см), разрежете я с набрашнен нож на четири парчета и всяко от тях на още три.

Върху всяко парче поставете по една филийка шунка (кренвирш), настърган кашкавал и по две ленти чушка  , завийте го на руло откъм широката страна.

Поставете кифличките върху застланата с хартия за печене тава и ги намажи с предварително разбития жълтък с прясното мляко.

Поръсете по желание със сусам и подправки.

Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печи около 25 минути.

След изпичане внимателно изтегли кифличките заедно с хартията върху метална скара да изстинат.

Шунка Пикник

Шунка "Пикник"