Гювече с кайма по троянски

Гювечета с кайма по троянски с печени чушки и яйце по вкусна стара рецепта

Ако търсите лесна и вкусна рецепта за гювечета с кайма, тази класическа комбинация от кайма смес Родопа Троян, печени чушки и запечено яйце ще ви очарова. Перфектно ястие за семейна вечеря, което се приготвя бързо и лесно.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 500 г кайма смес Родопа Троян 
  • 4 глави лук
  • 4 печени червени чушки (или супена лъжица червен пипер)
  • 4 яйца
  • 4 домата
  • 60 г краве масло
  • Сол, червен и черен пипер на вкус

Кайма свинска - 500 гр., плик Родопа Троян

Начин на приготвяне:

Подготовка на каймата. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в тиган с половината масло и малко вода, докато омекне. След като се охлади, се смесва с каймата и нарязаните на ситно домати. Овкусява се със сол, червен и черен пипер.

На дъното на всяко гювече се слага по една печена чушка. Отгоре се разпределя овкусената кайма, като се оформя леко вдлъбнатина в средата.

Гювечетата се поставят в предварително загрята фурна и се пекат 20 минути на 180°C.

След като каймата се запече, във всяко гювече се чупи по едно яйце. Връщат се във фурната и се допичат още 5 минути, докато яйцето се стегне.

Съвети за перфектни гювечета с кайма:

  • Използвайте домашно приготвени печени чушки за по-автентичен вкус.
  • Може да добавите настърган кашкавал върху яйцето за още по-апетитна коричка.
  • Поднесете гювечетата с прясно изпечен хляб и свежа салата.

Опитайте тази традиционна рецепта за гювечета с кайма по троянски, която ще внесе уют и топлина във вашия дом! 🍲