Рецепта за пухкава баница с кайма и праз
Тази домашна баница внася на есенно-зимната трапеза разнообразие, цвят и аромат, а вкусът и е неустоим.
Баницата е едно от най-обичаните ястия в българската кухня. Това е съвсем разбираемо, защото баницата дава поле за развихряне на въображението, пълнежите на баницата могат да са най-различни и да отговорят на всеки вкус.
Понякога баниците с кайма са комбинации от фини точени кори и пикантна гарнитура, друг път креативни модификации на класическите балкански рецепти, но винаги резултата са вкусни месни баници, които провокират с аромата си нашите желания и с малко повече въображение могат да бъдат претворявани винаги отново и отново.
Баницата с кайма и праз за много хора безспорно е любимо блюдо за всеки повод, независимо дали става дума за засищащ обяд на семейната трапеза, за да посрещнете гости, за лека закуска по време на игра или за вечеря пред телевизора.
Баницата с кайма и праз е много по-засищаща от всички останали баници и може да бъде сервирана и самостоятелно като основно ястие.
Продукти
- 1 пак. Кори за баница
- 500 гр. Кайма Родопа Троян
- 2 стр. Праз лук
- 3 бр. Яйца
- 100 гр. Масло/олио
- 100 мл. Газирана вода
- Сол, червен пипер, чубрица, магданоз
Начин на приготвяне
Рaзтапяме в тиган 50 гр. масло и добавяме 2 стръка предварително нарязан праз. Осоляваме и запържваме праза, след което добавяме 500 гр. овкусена кайма и запържваме.
Отстраняваме от огъня и добавяме черен пипер, сол.
След като сместа изстине, се навиват корите на баницата.
Намасляваме с масло или олио 1 лист от корите , разпределяме част от плънката по цялата кора , навиваме на руло и нареждаме в намаслената тава до получаването на вита баница.
След като сме приключили с навиването на корите, заливаме баницата с предварително подготвената смес от яйцата, мазнината и газираната вода .
Печем в предварително загрята фуран на около 180-200 градуса около 40 минути.
Поднесете с чаша хубаво червено вино и се насладете на питателно и вкусно българско зимна пухкава баница с кайма.