12 съвета за вкусно барбекю и история на барбекюто
🌊🍺Лятото е сезонът на вкусното барбекю. Със студена бира до морето, с приятели в планината или просто по съседски в задния двор – винаги е приятно да се насладиш на вкусна скара на добра компания със сочни наденички, кюфтета или неустоими деликатеси за скара Родопа Троян!
Легендата разказва, че известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб, пристигайки на Карибите в края на XV век, бил удивен от племената, които приготвяли уловените риба и дивеч, като ги поставяли върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушвало и изпичало.
Този начин на готвене местните жители наричали „барбакоа“. Колумб никога не бил опитвал месо, приготвено по този начин – направо върху горещите въглени.
Вкусът, който придобивал месото, бил толкова невероятен и различен с този пушен аромат, че той пренесъл това ноу-хау в европейската кухня.
И до днес, тази на пръв поглед проста технология доставя удоволствие на всички ценители на кулинарните изкушения!
Не можем да устоим на аромата, който се носи в градината ни от огнището, което споделено с истинските приятели е незаменим център на всяко градинско парти.
Дали месо или зеленчуци, барбекюто е любимо преживяване за всички. Но за да сме майстори в това наглед просто изпълнение на приготвяне на храна, трябва да знаем някои тайни, които ще ни помогнат да не се отървем от добра компания, но какво по-хубаво от споделената емоция.
12 полезни съвета за да приготвим вкусно барбекю
-
- Овкусете месото или го мариновайте преди да го поставите на скарата; посолете го след това – по този начин се запазва сочността на месото.
- Разрежете или надупчете наденичките на две, преди да ги поставите на скарата, за да избегнете разтваряне или спукване. Суровата наденица и суров суджук за скара на Родопа Троян са изключително крехки и вкусни и подходящи за печене.
- Месото трябва да бъде нарязано на равни парчета с дебелина 2-3 см, когато се приготвя на отворена
скара. - Месото придобива още по-добър вкус, когато се маринова преди приготвяне.
- Най-добре е храната да бъде извадена от хладилник 30 минути предварително – по този начин се
приготвя по-бързо и равномерно. - Замразената храна трябва да бъде напълно размразена преди приготвяне.
- Изберете гарнитурата на ястието, според вкуса Ви. Деликатни сосове, масло с подправки, пържени
зеленчуци, пресни салати, картофи, чеснови хлебчета са изключително подходяща гарнитура към
храна, приготвена на скара. - Използвайте марината. Твърди се, че пикантните маринати с билки и подправки са пълни с антиоксиданти, Такива са мащерката, градинският чай, чесънът и други.
- Добавете лимон. Същото е валидно и за добавянето на малко киселина в маринатата. Пробвайте с лимон или качествен оцет. Лимонът е силно алкален продукт и ще алкализира допълнително месото.
- Добавете алкохол Следващия път, когато правите барбекю, не забравяйте бирата и виното… за марината. Според проучване на университета в Порто в Португалия мариноването на говеждо месо в червено вино в продължение на шест часа преди печене намалява размера на канцерогени с до 40% в сравнение с месо, което не е било мариновано.Същото проучване установи подобни положителни ефекти и от използването на бира.
- Дайте си повече време и винаги печете на бавен огън. Добър вариант е да се използва термометър, за да следите за вътрешната температура на месото, тя не бива да надвишава 160-165ºC. Сварете леко месото предварително
- Добър вариант е да запечете зеленчуци на скарата. Зеленчуците на барбекю имат същия невероятен вкус на скара. Пробвайте някой път с изцяло зеленчуково барбекю или просто слагайте на скарата наполовина месо или наденица и запълнете остатъка със зеленчуци.