Кюфтета с бял сос

Кюфтета с бял млеен сос приготвени от смляно месо кайма

Любимо ястие на поколения българи, кюфтета с бял сос, домашна гозба, която може да се похапва през цялата година.

Взема се около 3/4 кг смляно месо, слага се в по-голям съд и се прибавят сол на вкус, 1/2 лъжичка чер пипер, 1 глава лук, настърган на ренде, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз и 1/2 чаша изчистен и измит ориз.

Месото се омесва, добре и се прави на обли кюфтета. В един и половина литра студена вода се слагат да се варят 1 — 2 моркова и 1/2 глава целина, нарязани на едри кубчета, 1 глава лук, срязан на две и запечен на печката.

Във водата се пуска 1 чаена лъжичка прясно масло и 1/2 лимон. Когато зеленчукът е омекнал, маринатата се прецежда и се слага наново на огъня.

В нея се пускат кюфтенцата, оваляни леко в брашно, и се варят до пълно сваряване. Две яйца с две супени лъжици брашно се разбиват добре.

Бял сос за кюфтета

  • Прибавя се 11/2 чаши кисело мляко, бърка се на огъня и се разрежда с отварата, в която са врели кюфтетата, след което се оставя да заври на огъня и да се сгъсти.
  • С получения сос се заливат кюфтетата.
  • Отделно в 2 — 3 супени лъжици мазнина се запържват 1 — 2 моркова, настъргани на едро ренде. Когато оцветят мазнината, последната се прецежда през цедка над кюфтетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *